Dit beïnvloedt de actieradius van je accu

Een e-bike heeft een motor die wordt aangedreven door een accu. Juist die accu is heel belangrijk, want die bepaalt namelijk je actieradius. Als je lange fietstochten wilt maken, dan heb je een hogere actieradius nodig dan iemand die alleen naar de buurtsuper wil kunnen fietsen. Voor veel fietsers is de teleurstelling groot als hun elektrische fiets de beloofde actieradius niet haalt… In dit artikel leggen wij je uit welke factoren de actieradius van je accu beïnvloeden.

Wat betekent actieradius?

De actieradius van een e-bike drukt uit hoeveel kilometer je kunt rijden op een volle accu, zonder tussendoor op te laden. De actieradius wordt uitgedrukt in kilometers. Als de actieradius van een elektrische fiets wordt vermeld, dan geeft dat vaak niet de exacte afstand weer die met een volle accu kan worden gereden. De actieradius die een fabrikant vermeldt, klopt namelijk alleen als alle omstandigheden perfect zijn, dus wanneer je geen tegenwind hebt, het wegdek lekker glad en vlak is en je een constante snelheid van zo’n 18 km/uur aanhoudt. Er zijn echter nog veel meer factoren die van invloed zijn op de daadwerkelijk mogelijk te rijden afstand.

Factoren die je actieradius beïnvloeden:

De accu en het aantal Watturen

De capaciteit van de accu heeft veel invloed op de actieradius van een elektrische fiets. Sterker nog: je hebt niets aan een krachtige motor zonder ook een krachtige accu te hebben! Als er over accu’s gesproken wordt, worden er vaak verschillende waardes genoemd, zoals ampère, voltage en vermogen. Je kunt accu’s het beste vergelijken op basis van capaciteit en baterijspanning tijdens het ontladen, oftewel het aantal Wattuur (ook wel Wh). Hoe hoger het aantal Wattuur van de accu, hoe meer kilometers je kan afleggen met de e-bike, uitgaande van een volledig opgeladen accu. Om het aantal Wattuur te berekenen, vermenigvuldig je ampère uur (Ah) met voltage (V). De uitkomst daarvan is het aantal Wattuur. Er zijn accu’s van 300 Wh en accu’s van 600 Wh; waar moet je voor kiezen? Hoe hoger het aantal Wattuur, hoe groter de capaciteit, en hoe duurder en zwaarder de accu vaak is. Het verschil in actieradius tussen accu’s kan wel oplopen tot tientallen kilometers. Doorgaans bieden de kleinste accu´s een actieradius van 40 à 50 kilometer. Er zijn echter ook e-bikes die over een actieradius beschikken van meer dan 200 kilometer.

Het totaalgewicht van je e-bike

Een andere belangrijke factor voor de actieradius is het totale gewicht van de e-bike. We spreken met opzet over het totale gewicht. Dit bestaat namelijk niet alleen uit het gewicht van de elektrische fiets zelf, maar ook uit het gewicht van de bagage en de berijder. Het is natuurlijk logisch dat je met een hoger totaalgewicht minder ver kunt fietsen. Want hoe meer gewicht, hoe meer weerstand en hoe zwaarder het fietst. Onthoud ook dat de actieradius die de fabrikant opgeeft, wordt berekend met een persoon van zo’n 60 à 70 kg, die onder ideale omstandigheden rijdt. Als algemene spelregel wordt aangenomen dat je met elke extra 10 kg je ongeveer 7 kilometer aan actieradius verliest.

Rijgedrag en bandenspanning

Op je gewicht heb je natuurlijk niet altijd invloed. Er zijn echter ook factoren die je wel kunt controleren, zo kun je de actieradius bijvoorbeeld verhogen door zuinig te schakelen. Dat doe je door in de laagste versnelling te starten en dan door te schakelen tot je de juiste versnelling te pakken hebt. Begin in ieder geval nooit in de zwaarste versnelling! Ook geldt natuurlijk dat als je meer ondersteuning wilt, je motor harder moet werken en je accu sneller leeg is. Anders gezegd: hoe lichter je wilt fietsen, hoe meer energie er van de accu gevraagd wordt. Als je ver wilt fietsen, kies je dus bij voorkeur een lichte ondersteuningsstand. Aanvullend noemen we de (trapkracht)sensoren. Wanneer je e-bike over deze sensoren beschikt, is het vaak mogelijk een hogere actieradius te behalen. Als laatste gaan we in op de bandenspanning. Als je je banden niet goed hebt opgepompt, fietst het veel zwaarder. Het is dus zaak te zorgen voor correct opgepompte banden. Daarmee zorg je namelijk voor een zo laag mogelijke rolweerstand. De aanbevolen bandenspanning voor jouw e-bike is vaak terug te vinden op de zijkant van de buitenbanden.

Route, wegdek en weersomstandigheden

Uiteraard is de route die je fietst ook van belang voor de actieradius. Een vlakke route vraagt minder inspanning van je accu dan een heuvelachtige route. Naast het landschap speelt ook de conditie van het wegdek een rol. Een vlakke, geasfalteerde weg is optimaal voor je actieradius. Daarbij komt nog het aantal keer dat je moet stoppen en optrekken, bijvoorbeeld op een route met veel stoplichten. Ook het weer is bepalend voor hoe hard een e-bike moet werken en daarmee ook voor je actieradius. Regen, wind en koud hebben allemaal invloed op de hoeveelheid stroom die je e-bike verbruikt. Dat laatste komt vaak als een verrassing. Veel mensen weten namelijk niet dat temperatuur ook van invloed is: als het kouder is dan 10°C, dan kan de capaciteit van je accu met wel 20 procent afnemen. Houd er in de winter daarom rekening mee dat je de accu vaker moet opladen. Gelukkig kan dat vaak ook onderweg; er zijn namelijk duizenden oplaadpunten.

Hoe ver kom je met je volle accu?

Over het algemeen wordt wel gezegd dat je om een indicatie van de actieradius te krijgen, je 70 procent van hetgeen de fabrikant belooft, moet berekenen. Dat geeft ongeveer de indicatie van een gemiddelde rijder op een e-bike. Er zijn echter ook manieren om iets exacter uit te rekenen hoe ver je komt met een volle accu. Hiervoor kijken we naar de eerder genoemde Wattuur. Je mag ongeveer aannemen dat je per 100 wattuur zo’n 10 à 15 kilometer kunt fietsen. Mocht je de motor amper gebruiken dan neemt de actieradius natuurlijk flink toe. Een fiets met een accu van 300 Wattuur beschikt volgens dezelfde regel over een actieradius van 30 tot 45 kilometer.

De accu langer mee laten gaan

Na enkele jaren neemt de maximale capaciteit van de accu af, gemiddeld gezien zelfs met zo’n 20 procent per jaar. Net als bij je mobiele telefoon merk je dat naarmate de accu ouder wordt de actieradius afneemt en je vaker moet opladen. We geven je onder andere de tip mee om je accu altijd op kamertemperatuur te bewaren en op te laden als dit mogelijk is. Bewaar je accu nooit helemaal leeg en laad hem regelmatig even op, zelfs als je hem langere tijd niet gebruikt. Een accu gaat sowieso langer mee als je hem niet telkens helemaal leeg laat lopen voordat je hem weer oplaadt. Bekijk de accu-tips in de video hieronder. Ook kun je de accu van je e-bike laten reviseren.

Voor meer informatie over accu’s verwijzen we je graag naar onze e-bike accutest.

Add a Comment

© Copyright 2022, E-bike platform