Fietscomputer voor elektrische fietsen: hier moet je op letten

Wanneer je een nieuwe e-bike hebt gekocht, wil je natuurlijk de beste fietscomputer hierop installeren. Handig om mee te navigeren, te checken hoe hard je gaat of om je trapfrequentie bij te houden. Maar welke moet je hebben? Dit zijn onze tips! 

Wil je de Kieskeurig e-bike test lezen? Hier kun je hem gratis downloaden!

Wat is een fietscomputer?

Een fietscomputer is een handige gadget die tijdens het fietsen allerlei data opslaat en realtime weergeeft. Dit kan je helpen bij het bepalen van je route of verbeteren van je conditie. Afhankelijk van je wensen kies je de fietscomputer die het beste bij je past. Bedenk of je navigatie nodig hebt of een hartslagmeter belangrijk vindt. Met de tips en informatie in dit artikel helpen we je bij het kiezen van een fietscomputer voor je fiets of e-bike. De meest bekende merken zijn Garmin, Sigma, Mio, Wahoo of Polar.

De beste fietscomputers voor elektrische fietsen

Wat de beste fietscomputer voor jou is, is natuurlijk afhankelijk van waar je deze voor wilt gebruiken. De meest eenvoudige fietscomputers laten je snelheid en afstand zien. De wat duurdere versies laten je ook navigeren met behulp van gps. Zo kun je bijvoorbeeld ook een route van tevoren inprogrammeren zodat je lekker door kunt fietsen en kun je zien hoe ver het nog tot je eindpunt is.

Voordelen van een fietscomputer met navigatie en gps

Het grote voordeel van een fietscomputer met navigatie en gps is dat je mooie routes van internet kunt downloaden en deze in kunt laden in je fietscomputer. Uiteraard kun je ook zelf routes intekenen en deze inladen in je fietscomputer. Er zijn ook sites te vinden waar je eenvoudig een route via de ANWB knooppunten kunt maken en deze inladen in  je fietscomputer. Daarna is het alleen nog maar opstappen en fietsen!

Waar moet je op letten als je een fietscomputer koopt?

Naast wel of geen navigatie in je fietscomputer zijn er nog een hele berg andere opties waar je uit kunt kiezen. Waterdicht zijn bijna alle fietscomputers wel, maar wil je informatie over verbruikte calorieën, je hartslag of je bloeddruk let dan op dat je hier het geschikte model voor koopt. Hiervoor wordt dan een accessoire voor om je pols of middel meegeleverd. Er zijn zelfs fietscomputer met een cadansmeter (om je trapfrequentie te meten) en vermogensmeters.

Draadloze fietscomputers of liever met draad?

De meeste fietscomputers zijn tegenwoordig draadloos. Toch zijn er nog modellen met een draad. Waarom? Simpelweg omdat de verbinding in een model met draad gegarandeerd is en er geen batterij in zit die leeg kan raken. Voordeel van een draadloze fietscomputer is dat de montage eenvoudiger is er en geen breekbaar draadje over je fiets loopt. De aanschafprijs is wel iets hoger.

Je nieuwe fietscomputer zelf installeren

Je nieuwe fietscomputer kun je eenvoudig zelf monteren. De meest eenvoudig versies werken met een sensor op een spaak en een sensor op de voorvork. Deze geven dan, meestal draadloos, de omwentelingen door aan de fietscomputer. Heb je een fietscomputer met gps dan kun je die ook gebruiken voor de snelheid, maar dat werkt iets minder nauwkeurig dan de wielsensor. De fietscomputer zelf monteer je aan het stuur met een elastiek. Bij duurdere modellen krijg je een ‘front mount’ die je aan het voorstuur monteert.

Een fietscomputer of een app op je smartphone?

Waarom zou je een fietscomputer kopen als je met een mount ook je smartphone op je fiets kunt monteren? Je smartphone heeft immers ook gps en is aan te sluiten op een hartslagmeter. Zowel voor iOS als Android zijn verschillende apps te installeren waardoor je smartphone ineens als fietscomputer fungeert. Ook mooie routes kun je prima inladen. Waarom dan toch een fietscomputer en geen smartphone gebruiken? Het grote nadeel van de smartphone is vooral de accuduur. Een dagje rondfietsen met de gps en Google Maps houdt je smartphone niet vol. Bovendien zijn de meeste smartphones niet waterdicht. Een fietscomputer is vaak waterdicht en de accu gaat veel langer mee.

Gadgets op de fiets
 
Meldingen
Alles wissen

Gadgets op de fiets

Status
Onderwerpen
Reacties
Bekeken
Gebruikers
Datum 
0
31
dnfsdd845
nov 24
nov 24
2
1,187
Kjeld van Dijk
Bart Doets
jun 12
jun 12
© Copyright 2022, E-bike platform