Sparta e-bike kopen

Vrijwel iedereen kent Sparta. Het merk is in 1917 opgericht in Apeldoorn. Als uitvinder van de elektrische fiets voor de Nederlandse markt, wordt in 1998 de Pharos-lijn uitgebracht. Sinds het begin van dit millennium ligt de nadruk nog veel meer op elektrisch aangedreven fietsen! Na het lezen van dit artikel over de elektrische fietsen van Sparta, doe je er goed aan een testrit te maken. Je doet dat bij een dealer in de buurt of in De Fietser.

De verschillende soorten

De elektrische fietscollectie van Sparta is opgebouwd uit verschillende soorten e-bikes. De specificaties van een fiets kun je herkennen in de naam. Het gaat dan specifiek om de motorpositie, het aantal versnellingen en het systeem. Neem de Entree F7i. Dit is een e-bike met voorwielmotor, zeven versnellingen met het ION-systeem.

De F in ons voorbeeld staat dus voor een Front motor. Daarnaast heb je ook nog de M (voor middle motor; middenmotor) en R (voor rear motor; achterwielmotor). De tweede positie binnen de namen van Sparta e-bikes staat voor het aantal versnellingen. Ten slotte vertelt de derde positie binnen de opbouw van een naam je meer over het type elektrische systeem. E staat daarbij voor E-motion, B staat voor Bosch, I staat ten slotte voor ION.

De techniek uitgelegd

Bij de fietsen van Sparta kan de motor op verschillende plaatsen gemonteerd zijn: de voorwielmotor (geschikt voor fietsen in de stad), middenmotor (geschikt voor flinke heuvels of bergen) en achterwielmotor (geschikt voor recreatief gebruik). Binnen deze laatste categorie heeft Sparta ook Zehusmotoren. De Zehusmotor geeft je alleen een duwtje in de rug wanneer je dat echt nodig hebt.

Het elektrische systeem vormt het hart van de elektrische fiets. Bij Sparta vind je de volgende drie systemen: 1) E-motion biedt prettig rijgedrag voor een relatief lage prijs. Het E-motion-systeem wordt door Sparta toegepast in fietsen met voorwielmotoren en achterwielmotoren. Tevens heb je bij alle E-motion-modellen accukeuze waardoor je zelf je actieradius kunt bepalen. 2) Bij de middenmotoren van Bosch wordt de aandrijving bepaald via een trapsensor. Hierdoor reageert Bosch nauwkeuriger op je trapinspanning dan het E-motion-systeem. 3) Het ION-systeem is slim, waardoor de aandrijving continu verbetert. In combinatie met de trapkrachtsensor biedt het ION-systeem het hoogste rijcomfort.

De elektrische fietsen van Sparta zijn allemaal uitgerust met een display. Hierop kun je onder meer zien met welke ondersteuningsstand je fietst en hoe vol de accu van de fiets nog is. Het V-ION-display is een nieuwer type display, ontwikkeld op basis van ervaringen van de ION-gebruikers.

De smart e-bike

We lichten graag een bijzondere elektrische fiets uit: de smart e-bike van Sparta. Deze slimme fiets beschikt over de allernieuwste technologie, waarmee je altijd ‘connected’ bent. Met andere woorden: de fiets beschikt over internettechnologie. Je kunt daarmee bijvoorbeeld precies zien waar je hebt gefietst, ook kun je je fiets gemakkelijk terugvinden en krijg je middels een app te zien hoeveel calorieën je hebt verbrand. Daarnaast registreert een sensor hoe hard en hoe vaak je trapt en vergelijkt dit met je ondersteuningsstand. Zo weet je fiets of je meer of minder hulp wilt hebben. Ten slotte ontvang je automatisch een laadreminder of onderhoudsoproep op je telefoon.

Add a Comment

© Copyright 2022, E-bike platform