Elektrische mountainbike kopen

De elektrische mountainbike zie je nog niet zoveel in Nederland, maar de e-MTB wint wel snel aan terrein! En dat is natuurlijk niet voor niets: een elektrische mountainbike geeft je ritten een geheel andere dimensie. Je fietst verder en sneller, en kunt daarom ook geheel nieuwe gebieden ontdekken of net die ene steile klim halen. Een elektrische MTB zorgt ervoor dat je genoeg kracht overhoudt om meer kilometers te kunnen rijden, terwijl je wel gewoon het sportieve element behoudt. Voor je het weet, worden tochten van 30 kilometer plots 50 kilometer lang!

Hoe werkt een e-MTB?

Bij een elektrische fiets geeft een motor je extra ondersteuning tijdens het fietsen. De accu levert energie, waarmee de motor ervoor zorgt dat je minder hard hoeft te trappen. Een elektrische mountainbike kent ook een motor en accu, maar dan natuurlijk gemonteerd op het mountainbikeframe. De extra onderdelen zorgen er wel voor dat een elektrische MTB wat zwaarder is dan een gewone mountainbike. Daar staat echter tegenover dat trappen een stuk gemakkelijker gaat. Er zijn verschillende soorten elektrische ondersteuning te onderscheiden. Er zijn bijvoorbeeld e-bikes die enkel ondersteuning bieden bij het trappen: bij een trapbeweging wordt extra elektrische kracht gezet. Dit type fietsen wordt ook wel mountainbikes met trapondersteuning genoemd. Hiernaast zijn er e-mountainbikes. Bij deze modellen hoeft er niet mee getrapt te worden om in beweging te komen.

Een middenmotor zorgt voor balans

Een elektrische mountainbike is bijna altijd voorzien van een middenmotor; een motor geplaatst bij de trapas. De accu is daarbij vaak op de framebuis gemonteerd. Het zwaartepunt van de e-MTB ligt zodoende in het midden van de fiets, waardoor deze goed in balans is en een betere wegligging kent. Voor een elektrische MTB wordt vaak een andere motor gebruikt dan voor een normale elektrische fiets. Veelgebruikte motorsystemen zijn Bosch Performance CX en Shimano Steps 8000. Doordat de motor op momenten veel kracht moet leveren, is de actieradius van een elektrische mountainbike vaak wel iets kleiner.

Hardtail of full suspension?

Je kunt bij een elektrische mountainbike kiezen uit een elektrische hardtail of een elektrische full suspension mountainbike. Het verschil tussen beide zit hem in de vering. Hardtails zijn mountainbikes zonder achtervering. Dit levert tijdens het fietsen een wat directer gevoel op. Ook zijn hardtails vaak lichter dan full suspension mountainbikes. Hardtails zijn vooral geschikt voor een vlakker parcours. Een full suspension mountainbike heeft daarentegen zowel voor- als achtervering. Dit levert vooral in een bergachtige omgeving een betere beheersing op. Ook kun je met een full suspension MTB beter remmen, omdat de wielen het contact met de ondergrond vrijwel niet verliezen.

Andere eigenschappen van een elektrische mountainbike

Bij het kopen van een mountainbike is het bepalen van de maat misschien wel een van de belangrijkste aandachtspunten. Daarbij zijn lichaamslengte en beenlengte belangrijk, evenals je voorkeur voor een zithouding. Ten tweede noemen we de wielmaat, die bepalend is voor de rijeigenschappen. Vaak is een fiets met kleinere wielen wendbaarder en kun je met een fiets met grotere wielen gemakkelijker meer snelheid maken.

Koopadvies elektris...
 
Meldingen
Alles wissen

Koopadvies elektrische fiets

Pagina 1 / 2
Status
Onderwerpen
Reacties
Bekeken
Gebruikers
Datum 
0
0
dnfsdd8a37
mrt 28
mrt 28
0
0
dnfsdd8a35
mrt 24
mrt 24
0
0
dnfsdd8a34
mrt 23
mrt 23
0
0
dnfsdd8a5
feb 15
feb 15
0
0
dnfsadd81
feb 14
feb 14
0
0
dnfsdd8a4
feb 13
feb 13
1
68
dnfsdd853
johncrew
jan 22
jan 22
0
30
dnfsdd852
dec 02
dec 02
0
33
dnfsdd851
dec 01
dec 01
1
2,739
Kjeld van Dijk
motorhan
mei 30, 20
mei 30, 20
Pagina 1 / 2
© Copyright 2022, E-bike platform