Speed pedelec kopen

Sinds een paar jaar is er een nieuwe variant van de elektrische fiets op de markt: de speed pedelec. Speed pedelecs zijn elektrische fietsen die een veel hogere snelheid kunnen behalen. Veel mensen gebruiken hun speed pedelec voor woon-werkverkeer. Files, volle treinen en parkeerproblemen zijn daarmee verleden tijd! Bijkomend voordeel is dat je ook nog eens lekker in beweging blijft. Maar pas op: er is wel bepaalde regelgeving waar je aan moet voldoen.

Wat is een speed pedelec?

Een speed pedelec (ook wel high speed e-bike, high speed fiets of e-speed genoemd) is een e-bike met trapondersteuning waarmee je door zelf mee te trappen een snelheid van wel 45 km per uur kunt behalen. Ter vergelijking: de topsnelheid van ‘gewone’ elektrische fietsen stopt bij 25 km per uur. Met behulp van de krachtige trapondersteuning fietst een speed pedelec namelijk nog makkelijker dan die gewone elektrische fiets. De speed pedelec heeft een motor met een relatief groot vermogen. Waar een gewone elektrische fiets een vermogen heeft van 200-250 W kan dat bij een speed pedelec oplopen tot een wattage van wel 500.

De regelgeving rondom speed pedelecs

Omdat je met deze elektrische fiets dus flink snel kan gaan, wordt de speed pedelec gezien als een bromfiets. Hierdoor moeten zowel de fiets als de rijder aan speciale regels voldoen. Je mag bijvoorbeeld pas op een speed pedelec fietsen als je minimaal 16 jaar oud bent en een bromfietsrijbewijs of een autorijbewijs bezit. Daarnaast moet je een WA-verzekering afsluiten; een gewone e-bike-verzekering is niet voldoende. Ten slotte is het nodig een goedgekeurde helm te dragen en is een gele kentekenplaat verplicht. Dat betekent dat de e-speed op naam gesteld moet worden. Voor speed pedelecs gelden dezelfde verkeersregels als voor bromfietsen, zo moeten ze binnen de bebouwde kom op de rijbaan rijden en geldt er aldaar een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur.

Snelheid en actieradius van een speed pedelec

Een speed pedelec kan een topsnelheid van 45 km/h halen. Om die snelheid te behalen, moet je echter wel flink meetrappen! Het is op een high speed e-bike sowieso altijd nodig om mee blijven trappen. Het trappen gaat weliswaar een stuk gemakkelijker, maar je moet toch echt zelf blijven fietsen. De actieradius verschilt per merk, en motor- en accutype. De meeste speed pedelecs halen een afstand van zo’n 40 tot wel 100 km op één accu. Een speed pedelec heeft over het algemeen echter toch een kleinere actieradius dan een normale elektrische fiets, zeker wanneer je sneller fietst.

Is een speed pedelec wel een fiets?

De speed pedelec kwam in eerste instantie als snorfiets op de markt. Zodoende mocht je ermee op het fietspad fietsen. Sinds 1 januari 2017 is de speed pedelec echter officieel een bromfiets. Dat betekende ook dat het blauwe kentekenplaatje vervangen werd door een geel kentekenplaatje. Een ander verschil schuilt dus in de ondersteuning: bij maximale ondersteuning op een gewone e-bike hoef je als fietser weinig te doen. Op een speed pedelec moet je echter wel flink wat inspanning leveren, wil je snel vooruitkomen. De speed pedelec past de ondersteuning namelijk aan op de energie die je zelf levert.

Koopadvies elektris...
 
Meldingen
Alles wissen

Koopadvies elektrische fiets

Pagina 1 / 2
Status
Onderwerpen
Reacties
Bekeken
Gebruikers
Datum 
0
0
dnfsdd8a37
mrt 28
mrt 28
0
0
dnfsdd8a35
mrt 24
mrt 24
0
0
dnfsdd8a34
mrt 23
mrt 23
0
0
dnfsdd8a5
feb 15
feb 15
0
0
dnfsadd81
feb 14
feb 14
0
0
dnfsdd8a4
feb 13
feb 13
1
68
dnfsdd853
johncrew
jan 22
jan 22
0
30
dnfsdd852
dec 02
dec 02
0
33
dnfsdd851
dec 01
dec 01
1
2,739
Kjeld van Dijk
motorhan
mei 30, 20
mei 30, 20
Pagina 1 / 2
© Copyright 2022, E-bike platform