Kieskeurig.nl op Eurobike 2019

Al 28 jaar vindt begin september de Eurobike-beurs plaats in het Duitse Friedrichshafen. Een beurs voor de fietsindustrie waar nieuwe modellen en productinnovaties geïntroduceerd worden. Voor Kieskeurig.nl de uitgelezen mogelijkheid om te gaan kijken wat de fietsers te wachten staat – want dat de fietsenmarkt in beweging is, dat moge duidelijk zijn.

Al enkele jaren gaat het weer bergopwaarts met de fietsverkoop, met dank vooral aan de elektrische fiets. Zoals verwacht was dit ook duidelijk te zien op de grootste fietsbeurs van Europa. De fiets met elektrische ondersteuning zie je werkelijk overal – en omdat Eurobike een beurs is voor de complete fietsindustrie zie je de elektrische ondersteuning niet alleen terug op stadsfietsen, maar ook steeds vaker op mountainbikes en racefietsen. Voor Nederland is dit wellicht nog wat minder interessant, maar voor landen met heuvels en bergen is het een welkome innovatie.

Wij hebben ons tijdens de beurs uiteraard meer gericht op de elektrische stadsfiets en toebehoren. Want of je in de stad of in een dorp woont, voor je plezier of als forens de elektrische fiets pakt: de e-bike is niet meer weg te denken uit het Nederlandse straatbeeld. (artikel gaat door onder foto)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ondanks dat de merken zoals Sparta, Gazelle of QWIC niet aanwezig waren met een beursstand (zij organiseren eigen shows voor dealers en soms zelfs consumenten) is één dag op de beurs eigenlijk te kort, want de tien hallen staan vol met fietsen, fietsaccessoires, fietsonderdelen, fietskleding en nieuwe technieken. Dit zijn de highlights die ons het meest zijn opgevallen:

Meer goede fietsmerken dan je denkt
Als we in Nederland op straat vragen naar fietsmerken die e-bikes maken, dan worden al snel de bekende merken opgenoemd zoals Sparta, Gazelle, Giant en Batavus. Maar de merken die in bijvoorbeeld Duitsland heel groot zijn maken net zulke goede fietsen – met bekende motoren, van goede kwaliteit en met een mooi design. We moeten ons niet blind staren op de gevestigde orde in Nederland, want de komende jaren zullen we bijvoorbeeld fietsen van Victoria, Kettler, Hercules, E-Bike Das Original en Velo de Ville steeds vaker op de fietspaden zien. Deze fietsen hebben afgelopen jaar in verschillende fietstesten ook al goed gescoord. Dus mocht je op zoek gaan naar een nieuwe elektrische fiets: verbreed je horizon en kijk eens verder dan de bekende merken.

Connectiviteit en displays
De smartphone verbindt, en wie heeft er nu nog geen smartphone? Nog even wachten en je zult op alle fietsen gemakkelijk en snel je smartphone kunnen koppelen aan je elektrische fiets. Zo kun je wellicht ’s avonds vanaf de bank checken hoeveel procent je accu nog heeft en of dat genoeg is om morgen naar je werk te fietsen. Of ontvang je navigatiemeldingen en WhatsApp-berichten op het display van je elektrische fiets. De displays op elektrische fietsen worden echt steeds mooier en beter. Ook interessant in combinatie met gps: handig wanneer je je geparkeerde fiets wilt terugvinden of onverhoopt je gestolen fiets moet opsporen. De slimme fiets is dichterbij dan je denkt!

Fietsbanden voor in de winter
We zijn al langer aan het idee gewend om de banden van je auto in het najaar te verwisselen voor speciale winterbanden. Die trend zien we nu ook steeds vaker bij fietsbanden. Slim, want als straks de winter zijn intrede doet met regen, sneeuw en ijzel, dan wil je natuurlijk wel zo veilig mogelijk fietsen. Of dat nu voor je dagelijkse woon-werk verkeer is of in je vrije tijd ter ontspanning! Diverse merken hebben nu speciale winterbanden voor je elektrische fiets. In dit artikel kun je hier al meer over lezen.

Accu’s in het frame
Vanuit de Facebookgroep E-bikers van Nederland kwam de vraag hoe de trend van accu’s in het frame zich ontwikkelt. Na het bezoek aan de Eurobike-beurs kunnen we wel zeggen dat steeds meer fabrikanten de fietsen zó ontwerpen dat de accu minder zal opvallen. In veel gevallen wordt hij netjes weggewerkt in het frame. Waarbij je hem er nog steeds gemakkelijk uithaalt om op te kunnen laden. En er na het laden weer net zo makkelijk in stopt. Ook de motoren worden minder opvallend, waardoor je straks misschien niet eens ziet dat het om een elektrische fiets gaat. Als antwoord op de veel gehoorde vraag over het geluid van motoren zeggen veel fabrikanten dat ze hier zeker aandacht voor hebben en het prioriteit krijgt om het geluid zo minimaal mogelijk te laten zijn. Wij denken dat dit een kwestie van tijd is en dat de motoren steeds minder geluid gaan maken omdat de techniek zich zo snel ontwikkeld.

Net zoals de hele fietsbranche zich snel ontwikkeld. De ontwikkeling van de elektrische fiets zet zich door en het unieke hierbij is dat de oudere doelgroep de grondlegger van het succes was. De fiets met elektrische ondersteuning sprak in eerste instantie enkel de oudere doelgroep aan maar nu zie je dat steeds meer nieuwe mensen zoals scholieren, jongeren en forensen open staan voor een elektrisch fiets. Zeker wanneer je vanaf 1 januari 2020 de mogelijkheid hebt om een e-bike te leasen.

Meer foto’s van Eurobike 2019 vind je in de Facebookgroep E-bikers van Nederland

6 Comments

  1. By Rooie tulp 23 september 2019
    • By Leon 24 september 2019
    • By Jo Lid 24 september 2019
  2. By Hans van Gelder 24 september 2019
  3. By Ferry 30 september 2019
  4. By Anselm 7 november 2019

Add a Comment

© Copyright 2022, E-bike platform