De mooiste fietsroute door Flevoland

Deze fietsroute door Flevoland begint in de haven van Lelystad en voert je langs en door de Oostvaardersplassen. In een rondje van 43 kilometer fiets je onder andere over de Oostvaardersdijk tussen de Grote Plas en het Markermeer door en kun je genieten van een weids en ruim vergezicht.

We starten onze fietsroute door Flevoland zoals gezegd in de haven van Lelystad bij knooppunt 25. In deze haven liggen verschillende soorten boten aangemeerd en kun je je ogen uitkijken in de jachthaven. Hier vind je ook de oudste boom van Lelystad. In de jaren ’50 van de vorige eeuw, toen Oostelijk en Zuidelijk Flevoland nog onderwater stonden en het ’t IJsselmeer heette, werden er piketpaaltjes gebruikt om de aanleg en inrichting van het werkeiland vorm te geven. Deze piketpaaltjes bestonden uit wilgenhout en daarvan is er één ontsprongen tot deze boom.

Fietsroute door Flevoland

Onze weg vervolgt zich richting knooppunt 24. Hier bevind je je tussen allerlei soorten wateren in namelijk het Bovenwater, de Oostvaardersplassen en het Markermeer.

Deze route door Flevoland blijft zich continu rond de verschillende plassen slingeren. Onderweg naar knooppunt 23 vind je de Oostvaardersplassen aan je ene hand en het Hollandse Hout aan je andere hand. Dit natuurgebied werd beplant na het opspuiten van Flevoland in de jaren ’70. De beplanting bestaat voornamelijk uit wilgen, elzen en populieren.

De Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen in Flevoland is een groot moersasgebied met rietvelden, graslanden en waterplassen dat omringd wordt door bosgebied. Dit natuurgebied staat onder bescherming van Staatsbosbeheer. Dit door mensen gecreëerde natuurgebied is een thuishaven voor allerlei soorten fauna zoals verschillende vogelsoorten en wild. In het gebied zijn verschillende uitkijkpunten aangelegd zodat je al deze diersoorten goed kunt bekijken. Vergeet echter niet je verrekijker mee te nemen want de Oostvaardersplassen zijn niet vrij toegankelijk.

We houden de Oostvaardersplassen tijdens deze fietsroute goed in het zicht. Eerst volgen we het natuurgebied via de knooppunten 8, 6, 93 en 97 onderlangs. Nu zijn we dichtbij de stad Almere. Hoewel we deze stad met de fietsroute niet helemaal gaan verkennen, loont het toch om de stad kort in te duiken en een rustmoment in te plannen. Bij knooppunt 64 slaan we een van de buitenwijken van Almere in en fietsen richting knooppunt 57. Hier wordt het tijd voor een korte pauze bij Smakelijke Boel op de Bolderweg. In de lunchroom kun je vanzelfsprekend lunchen maar ook ontbijten of borrelen. Als je uitgerust bent, verlaten we Almere via knooppunt 56. Onderweg hiernaartoe kom je weer langs een van de vele bossen die dit gebied kent, namelijk het Wilgenbos.

Fietsroute door Flevoland Bij knooppunt 64 slaan we een van de buitenwijken van Almere in en fietsen richting knooppunt 57. Hier wordt het tijd voor een korte pauze bij Smakelijke Boel op de Bolderweg. In de lunchroom kun je vanzelfsprekend lunchen maar ook ontbijten of borrelen. Als je uitgerust bent, verlaten we Almere via knooppunt 56. Onderweg hiernaartoe kom je weer langs een van de vele bossen die dit gebied kent, namelijk het Wilgenbos.

Langs het water over de Oostvaardersdijk

Vanaf dit punt komt de route over de Oostvaardersdijk die ons weer terug naar knooppunt 25 in Lelystad leidt. Op deze dijk loop je de kans enkele zeevogels te spotten. Wil je wat meer de tijd nemen? Stop dan bij vogeluitkijkpunt ‘Grote Zilverreiger’. Dit uitkijkpunt ligt vlakbij Lelystad waardoor je binnen enkele meters je fietsroute door Flevoland hebt voltooid.

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes in Flevoland


Kjeld van Dijk
Berichten: 25
Admin
Topic starter
(@kjeldvandijk)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Lange dijken, rechte wegen met grote bomen en veel vergezichten over het weidse landschap. Fiets langs de meren en zie de zeilboten met de wind spelen. Bezoek op de fiets de Oostvaardersplassen of steek over naar de Noordoostpolder. Welke fietsroutes in Flevoland raad jij aan om te gaan maken?

Beantwoorden
© Copyright 2022, E-bike platform