De mooiste fietsroute door Friesland

Deze fietsroute door Friesland brengt je langs oude Friese molens, door het Nationaal Park De Alde Feanen en biedt je genoeg rustmomenten wanneer je op een veerboot het mooie Friese water oversteekt. De totale route is 42,9 kilometer lang.

De route start bij knooppunt 30, gelegen in het pittoreske Grou. Grou ligt aan het water, zoals veel dorpen in dit gebied. In dit geval ligt het dorp aan het meer Pikmeer. Aan de rand van het water vind je vele leuke eetgelegenheden zoals Het Theehuis of Taverne aan de Kade. In Grouw kun je de uit de 13de eeuw stammende St. Pieterskerk bewonderen.

Pauze op de veerboot

Zoals gezegd steek je tijdens deze route regelmatig het water over met een pondje. Onderweg naar knooppunt 6 maar liefst drie keer. Op deze route kom je onder andere de Haensmolen tegen die gebouwd is in de 18e eeuw. Even verderop kun je de poldermolen De Burd zien staan. Ook deze molen is gebouwd in de 18e eeuw, al is de precieze datum niet bekend.

Fietsroute door Friesland

Onderweg naar knooppunt 6 kom je ook langs het Nationaal Park De Alde Feanen. De naam is Fries voor ‘de oude venen’. In dit natuurgebied broeden jaarlijks meer dan honderd verschillende vogelsoorten, vind je meer dan 450 verschillende soorten planten en op kleine schaal wordt er hier en daar door beroepsvissers nog gevist met netten en fuiken. Ook van knooppunt 6 naar knooppunt 12 mag je weer uitrusten op de veerboot.

Graslanden en molens

Bij knooppunt 49 dient zich een gelegenheid aan om te pauzeren. Hier zijn we aangekomen in De Veenhoop, een klein dorp dat grenst aan het Nationaal Park. Bij Restaurant ’t Polderhus kun je terecht voor een verfrissend drankje en een lekkere maaltijd. Wanneer je benen weer uitgerust zijn, stappen we weer op de fiets en gaan richting knooppunt 48. Onderweg hiernaartoe passeren we de Kraanlannen. Een prachtig weids natuurgebied waarin grasvelden zich afwisselen met kleine sloten en beekjes. Net voorbij knooppunt 48 heb je weer zicht op maar liefst drie prachtige oude molens.

Hier vind je namelijk de Jansmolen, de Modderige Bol en de Heechhiem. Alle drie deze molens zijn van het type spinnenkop.

Fietsroute door Friesland

De knooppunten 44, 63 en 42 leiden de tocht door het dorp Akkrum. De oorsprong van Akkrum gaat helemaal terug naar de middeleeuwen toen het ontstond als terpdorp. Tegenwoordig is dit dorp een geliefde watersportplaats en ligt het aan het begin van de Turfroute, een tocht die je per boot kan maken. Mocht je nog een pitstop willen inlassen voor we de tocht afronden, dan kun je terecht bij Eetcafé Kromme Knilles waar een gezellige huiskamersfeer heerst. Bij knooppunt 46 komt het einde van deze 42 kilometer lange fietstocht in zicht en ben je binnen twee kilometer weer aangekomen bij Grou.

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes in Friesland


Kjeld van Dijk
Berichten: 25
Admin
Topic starter
(@kjeldvandijk)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Ik ben op zoek naar de leukste fietsroutes van Friesland. Welke zijn het mooist en wat mag ik niet missen als ik ga fietsen in Friesland?

Beantwoorden
© Copyright 2022, E-bike platform