De mooiste fietsroute door Groningen

Deze fietsroute door een van de noordelijkste provincies in Nederland is 40,6 kilometer lang en neemt je mee langs een paar van de mooiste stukjes in Groningen. Deze fietsroute door Groningen brengt je niet alleen langs leuke dorpen maar ook door de natuur en langs de Noordzee.

Onze fietsroute door Groningen begint bij knooppunt 21 in Wehe-Den Hoorn. In dit kleine dorpje tref je prachtige vrijstaande huizen aan en twee lunchgelegenheden. Een is Lunchroom De Marne op de Havenstraat, de ander ligt op de Mernaweg en heet Café Restaurant Hoornstertil. Bij beide gelegenheden kun je aan het begin óf aan het eind van de fietstocht terecht voor een lekker kopje koffie of uitgebreide lunch.

Musea en dierentuin

Vanaf Wehe-Den Hoorn kom je tijdens de route door enkele kleine dorpen in Groningen. Onderweg naar knooppunt 52 in Leens kom je langs open weiden en akkers en steek je de Hoornse Vaart over. Vlakbij Leens vind je Landgoed Verhildersum. Dit landgoed is open voor publiek en heeft een eigen museum waarin je de verhoudingen van de adel tot de boerenstand in de 19e eeuw te zien krijgt.

Fietsroute door Groningen

Ook kom je onderweg naar het centrum van Leens de Doe Zoo tegen gelegen op de Oosterlaagte. In deze dierentuin mag je echt héél dichtbij de dieren komen. Altijd al een stinkdier willen aaien of een slang om je nek willen hebben? Hier kan het.

Het volgende dorp op de fietsroute door Groningen is Ulrum. Ook Ulrum is, net als Wehe-Den Hoorn en Leens een relatief klein dorp. In Ulrum kun je voor een korte adempauze en een versnapering terecht bij Eetcafé Neptunes.

Langs velden en akkers

Vanaf knooppunt 10 strekken de velden en akkers zich zo ver je kunt zien. Knooppunt 7 en 6 zijn niet alleen omringd door bossen maar voeren je ook langs kleine riviertjes en uiteindelijk het Nieuwe Robbengat. Vanaf hier volg je het water naar knooppunt 5 dat ligt bij het Lauwersoog. Dit unieke dorp ligt tussen de zee en een meer in en is een belangrijke vissershaven. Het pittoreske dorpje biedt de ideale gelegenheid voor een korte rustpauze en een maaltijd met vers gevangen vis. Bij de haven vind je meerdere gelegenheden waar je terecht kunt voor een grotere maaltijd of een kleine snack.

Fietsroute door Groningen

Ook de knooppunten 8 en 9 voeren ons nog langs het water maar vanaf knooppunt 11 verandert het landschap weer in akkers, bossen en velden. Vanaf nu is de terugreis begonnen en maken we het rondje compleet tot we weer bij knooppunt 21 in Wehe-Den Hoorn terug zijn.

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes in Groningen


Kjeld van Dijk
Berichten: 25
Admin
Topic starter
(@kjeldvandijk)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Zoveel mooie boerderijen op het platteland in de provincie Groningen. Maar ook strand en bos, er is genoeg te zien in Groningen op de fiets. Wat mag ik niet missen als ik ga fietsen in Groningen?

Beantwoorden
© Copyright 2022, E-bike platform