De mooiste fietsroute door Noord-Brabant

Onze fietsroute door Noord-Brabant is de ideale route voor de geoefende fietser en natuurliefhebber. De fietstocht is 44,5 kilometer lang en voert langs het Nationaal Park de Loonse en Drunese Duinen, het kanaal en de Moerputten.

We starten meteen vlakbij het Nationaal Park bij knooppunt 36. Hier ligt een parkeerplaats op de Pelgrimsweg. Perfect voor de voorbereide fietser die de fietsen achterop de auto kan plaatsen. Vanaf hier vertrekken we richting het Nationaal Park naar knooppunt 32 dat op een steenworp van de Efteling ligt. Via de Waalwijksebaan volg je een door groen omringde weg richting knooppunt 22 en buig je af naar knooppunt 33.

Fietsen langs de Loonse en Drunese Duinen

Deze weg volgt het bosrijke en vooral zanderige gebied waar de Loonse en Drunese Duinen om bekend staan. Het unieke landschap bestaat uit 270 hectare stuifzand. Deze omgeving wordt door Natuurmonumenten beheerd zodat het stuifzand ongeremd zijn gang kan gaan. Kuddes schapen zorgen er bijvoorbeeld voor dat plantjes en hun wortels het zand niet tegenhouden en de wind vrij spel heeft. Hier kun je dan ook niet alleen schapen maar ook velduilen en andere bos- en natuurbewoners spotten. Daarnaast zie je hier ook heidevlaktes. Daarvoor hoef je dus niet altijd naar de Veluwe!

Koffie drinken in een echte molen

Vanaf knooppunt 72 verandert het landschap van ruig naar geordend en recht. Vanaf hier nemen de weiden en het rechte kanaal het over. We fietsen door tot aan knooppunt 75 en houden halt net voor Nieuwkuijk. Dit is een goed moment voor een pauze, het volgende knooppunt ligt namelijk een eindje verderop. Rust bijvoorbeeld uit bij de Emmamolen. In deze authentieke molen uit 1886 kun je namelijk uitgebreid lunchen of gewoon een kopje koffie drinken op een unieke locatie. Ben je uitgerust? Dan vervolgen we onze weg naar knooppunt 93. Onderweg kom je langs prachtige graslandschappen en her en der wat water zoals de Nieuwkuijksewiel of de Loonse turfvaart.

Fietsroute door Noord-Brabant
De fietsroute door Noord-Brabant

Via knooppunt 58 fiets je naar punt 55. Tijdens dit stuk kom je lang de Moetputten. Dit is een van de weinige laagveen-moerassen onder de rivieren en is in beheer van het Staatsbosbeheer. In dit natuurgebied vind je hooilanden, rietvelden, moerassen en open wateren en vormt het thuis voor enkele zeldzame vogelsoorten zoals de Waterral, Blauwborst en Zomertaling. Leuk voor de vogelspotters dus!

Vanaf hier maken we een lus naar een knooppunt waar we al een keer langs zijn gekomen: 74. Via knooppunt 73 buigt de weg af langs de onderkant van de Loonse en Drunense Duinen en is het eindpunt officieel in zicht. Stop echter nog even bij knooppunt 35. Hier kun je nog een drankje nuttigen bij De Rustende Jager. Deze vind je aan je rechterhand op de samenkomst van de Oude Bossche Baan en de Gommelsestraat. Je strekt meteen je benen door op weg hiernaartoe door een klein stukje Loonse en Drunense Duinen te wandelen. Hierna fiets je nog een klein stukje door naar knooppunt 36 en ben je weer aangekomen bij het beginpunt (en je auto).

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes in Brabant


Kjeld van Dijk
Berichten: 25
Admin
Topic starter
(@kjeldvandijk)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

De Peel en de Kempen en de Meierij, er is zoveel te zien op de fiets in Noord-Brabant. Historische steden zoals Den Bosch en Bergen op Zoom hebben een schitterend achterland. Maar waar vind je de mooiste fietsroutes in Brabant volgens jullie?

Beantwoorden
© Copyright 2022, E-bike platform