De mooiste fietsroute door Noord-Holland

Deze fietsroute door Noord-Holland brengt ons vanzelfsprekend langs het strand en de zee. Via het duinachtige gebied fiets je onder andere door Egmond aan Zee en Bergen aan Zee. Deze route nodigt uit tot veel rustmomenten om te genieten van het weide uitzicht dat de zee te bieden heeft.

De route start bij knooppunt 30, net voor Egmond aan Zee. Via een lus fiets je door deze strandplaats richting knooppunt 4. In Egmond aan Zee zijn de bezienswaardigheden en activiteiten gefocust op het leven aan zee. Hoog op de duinen prijkt de vuurtoren J.C.J. van Speijk Egmond. De vuurtoren is 37 meter hoog en werd gebouwd in 1833. Elke vrijdag in juli en augustus is de vuurtoren tussen 19:00 uur en 21:00 uur geopend voor publiek. De vele strandpaviljoens zoals De Uitkijk of De Schelp lenen zich ideaal voor een lekker kopje koffie terwijl de zeebries door je haren blaast.

Langs strand en zee

Vanaf knooppunt 4 fiets je door de duinen richting Bergen aan Zee. Dit kustdorp is omringd door prachtige en afwisselende natuur. Duinen worden afgewisseld met dichte bossen of natte vlakten. Ook zijn er gebieden waar stuifzand te vinden is en waar de zeewind vrij spel heeft. In Bergen aan Zee zelf is het Parnassiapark te vinden. Binnen dit park is de Heemtuin aangelegd die verschillende grondsoorten combineert. Hierdoor is een unieke samenstelling aan planten mogelijk die gebruik maken van de kalkrijke of juist kalkarme grond. Deze tuin is op zijn mooist in juli en augustus. Ook heeft Bergen aan Zee een eigen aquarium. Hier vind je niet alleen een grote variatie aan prachtige vissen maar ook het enorme en indrukwekkende skelet van een potvis.

Fietsroute door Noord-Holland

Zandvlaktes en duinen

Vanaf Bergen aan Zee trekt de route de natuur in en kun je je ogen de kost geven aan open vlaktes, duinen en bossen. De Mariavlakte tussen knooppunt 8 en 46 is bijvoorbeeld één grote vlakte gevuld met zand waar het Staatsbosbeheer de heidelaag heeft afgegraven. Hier krijgt de begroeiing een nieuwe start. Tussen knooppunt 46 en 20 fiets je weer richting het strand en kun je de zee zien en vanaf knooppunt 21 buig je weer af richting duinachtig bosgebied terwijl je onderweg bent naar knooppunt 49 in Bergen. Hier is het tijd voor een korte lunch en/of koffiepauze. Geniet bijvoorbeeld van een pizza of pasta bij Montagne op de Breelaan 35 voordat je doorfietst naar knooppunt 7.

Fietsroute door Noord-Holland

Vanaf hier kom je langs velden en akkers. De uitgestrekte graslanden geven je een weide blik op de open natuur. Vanaf knooppunt 5 is de officiële terugweg begonnen en fiets je door Egmond aan den Hoef. Bij knooppunt 31 is het de moeite waard om even halt te houden. In het midden van dit dorp vind je een groot park dat De Slotkapel en Kasteel Egmond omringt. Het kasteel is op woensdag, zaterdag en zondag tussen 14:00 uur en 17:00 uur voor publiek geopend. De fietsroute door Noord-Holland eindigt weer bij knooppunt 30.

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes door Noord-Holland


Kjeld van Dijk
Berichten: 25
Admin
Topic starter
(@kjeldvandijk)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Van kaasboerderij naar kaasboerderij, langs het IJsselmeer of langs de kust, die typische Noord-Hollandse huisjes en historische dorpjes. Genoeg te zien op de fiets in Noord-Holland, wat is jullie favoriet?

Beantwoorden
1 reactie
Anne61
Berichten: 5
Admin
(@anne61)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Zelf fiets ik vaak in de omgeving van Spaarnwoude. Ik houd niet een vaste route aan (die zijn er wel, bijvoorbeeld hier: https://www.nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes/fietsroute-rondje-spaarnwoude), maar varieer. er is veel verschillends te zien. Zeker doen: koffie (met gebak natuurlijk, ik heb gefietst hahaha) bij De Zoete Inval. Tip: vlak bij de Zoete Inval broeden in in voorjaar lepelaars!!!! https://www.landschapnoordholland.nl/natuurgebieden/de-liede

Beantwoorden
© Copyright 2022, E-bike platform