De mooiste fietsroute door Overijssel

Deze fietsroute door Overijssel is een echte lust voor het oog. Je fietst door het pittoreske Giethoorn en door de prachtige natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met een totaalafstand van 36,9 kilometer maak je een rondje door een prachtig gebied in Overijssel.

De fietsroute door Overijssel gaat van start bij knooppunt 61 in Giethoorn. Giethoorn staat bekend om de prachtige huizen, natuur en natuurlijk de kleine grachten die door het dorp lopen. Het wordt ook wel het Venetië van het Noorden genoemd. Je kunt het dorp verkennen door een rondvaart te boeken over deze grachten of meer leren over geschiedenis van Giethoorn in de vele musea. Bezoek bijvoorbeeld Museum Giethoorn ’t Olde Maat Uus. Geïnteresseerd in geschiedenis die écht ver teruggaat? Dan kun je terecht bij Museum De Oude Aarde waarin een grote collectie fossielen en mineralen.

De Belterwijde en Kleine Belterwijde

Vanuit Giethoorn vertrekt de fietstocht naar knooppunt 66 en gaat via knooppunt 63 richting het water en het Nationaal Park Weerribben-Wieden. Bij knooppunt 94 aangekomen fiets je over de Blauwehandseweg over het meer de Belterwijde. Dit meer was oorspronkelijk een laagveengebied dat verveend werd vanaf de Middeleeuwen. Tegenwoordig kun je rondom het meer kamperen, watersporten beoefenen of vissen. Het meer is onderdeel van het Nationaal Park. Tussen knooppunt 94 en 84 kom je door Belt-Schutsloot.

Fietsroute door Overijssel

 

 

 

 

 

Dit eveneens pittoreske dorpje leent zich goed voor een korte pauze en een kopje koffie. Hiervoor kun je terecht bij meerdere locaties zoals Eetcafé de Waterlelie. Dit café heeft een prachtig uitzicht over de Kleine Belterwijde en je kunt hier niet alleen terecht voor een hapje en een drankje maar ook voor bootverhuur. Wanneer je uitgerust (of uitgevaren) bent, verken je via de knooppunten 84, 82 en 81 het Nationaal Park verder.

Nationaal Park Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park is mede ontstaan door hulp van de mens. Door het verveenen van het gebied is een uniek natuurlandschap ontstaan waar water en land zich constant afwisselen. Het is zelfs het grootste aaneengesloten laagveengebied van Noordwest-Europa. Het landschap leent zich ideaal voor allerlei soorten recreatie. Of dat nou fietsen, wandelen of varen met een bootje is: er is voor ieder wat wils. Bij knooppunt 51 ga je zelf ook het water op, namelijk met de veerboot. Deze brengt je naar knooppunt 52 en vanaf hier kun je weer verder fietsen. Via de Dwarsgracht kom je langs een uniek gebied waar kleine stukjes land omringd worden door water.

Fietsroute door Overijssel

 

 

De Dwarsgracht is dan ook een populaire vakantie bestemming. Vanaf hier zijn we bijna rondgefietst en aangekomen bij Giethoorn. Een afsluitend drankje kan hier genuttigd worden bij Café-Restaurant ’t Vonder dat in de luwte van de bomen prachtig uitkijkt over het water.

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes in Overijssel


Kjeld van Dijk
Berichten: 25
Admin
Topic starter
(@kjeldvandijk)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Als ik wil gaan fietsen in Overijssel lees ik over de Sallandse heuvelrug, de Hanzesteden bezoeken en langs de IJssel fietsen. Maar dan heb je ook nog Twente op de fiets, ook zo'n mooie streek. Welke leuke fietsroute in Overijssel zijn favoriet bij jullie en wat mag ik niet missen?

Beantwoorden

© Copyright 2022, E-bike platform