De mooiste fietsroute langs het IJsselmeer: van Urk naar Stavoren

Deze 59,2 kilometer lange fietsroute langs het IJsselmeer neemt je helemaal langs het water mee van Urk naar Stavoren. Tijdens deze fietsroute langs het IJsselmeer kom je onder andere nog door Lemmer. Verder heb je alle gelegenheid om de vergezichten van het IJsselmeer in je op te nemen.

Deze fietsroute start bij knooppunt 25, gelegen recht aan het IJsselmeer in Urk. Hier heb je meteen een mooi uitzicht om naar te kijken, hier ligt namelijk ook de vuurtoren van Urk. Dit pittoreske plaatje zet meteen de toon voor deze fietsroute: prachtige open vergezichten over het water en dorpen gecentreerd rondom het leven aan het water. Zo kun je in Urk rondvaarten boeken, of gezellig eten en drinken aan het water bij restaurant De Kaap. Daarnaast ligt er in Urk een heuse Ark aan wal. Dit Bijbelse themapark vertelt onder andere het verhaal van Noach maar ook dat van Adam en Eva en David en Goliath.

Langs de windmolens en de zee

Vanaf hier vervolgen we onze route langs het water naar knooppunt 72. Onderweg hier naartoe zie je aan je linkerhand het IJsselmeer liggen en aan je rechterhand een bijzonder gezicht, namelijk een windmolenpark. Deze windmolens begeleiden je helemaal naar het volgende knooppunt en dat is knooppunt 55. Vanaf hier is het nog een paar kilometer voordat we aankomen in Lemmer.

Fietsroute langs het IJsselmeer

Lemmer: Paradijs voor watersportliefhebbers

Lemmer staat vooral bekend bij de liefhebbers van watersporten, je kunt er bijvoorbeeld je eigen jacht huren. Maar Lemmer heeft nog veel meer te bieden. Ten eerste is dit een goede plaats om even de benen te strekken, een kort stukje te lopen en vervolgens te genieten van een uitgebreide lunch bij bijvoorbeeld Eetcafé Lange Piet of De Baai van Lemmer. Daarnaast heeft Lemmer ook zijn eigen vuurtoren van een bijzonder gestel: deze vuurtoren is namelijk volledig van hout gemaakt en je kunt er zo doorheen kijken. Geen aanrader voor de mensen met hoogtevrees dus. Een andere trekpleister van Lemmer is het ir. D.F. Woudagemaal. Dit werkende stoomgemaal werd gebouwd in 1920 en is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Je kunt dit bezoeken en er een rondleiding volgen.

Fietsroute langs het IJsselmeer

Onderweg naar Stavoren fiets je vanaf Lemmer niet alleen langs het IJsselmeer maar ook langs open weiden en kleine stukjes bos. In Stavoren bij knooppunt 98 eindigt deze fietstocht langs het IJsselmeer. Ook in Stavoren wordt er veel watersport beoefend. Er zijn hier dan ook mogelijkheden om een bootje te huren of een rondvaart te boeken. Bij Museum Ponthuus leer je daarnaast alles over de geschiedenis van Stavoren. Deze geschiedenis speelt zich vooral af rond het leven op en aan zee, van vissersbootjes tot stoom gedreven slagschepen, bij Museum Ponthuus zie je het allemaal voorbij komen. Wil je de fietsroute afsluiten met een lekker kopje koffie en een gebakje erbij? Dan kun je heerlijk bijkomen van de fietstocht langs het IJsselmeer bij De Visserman.

FIETSEN MET KNOOPPUNTEN

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Fietsroutes en opla...
 
Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes en oplaadpunten

Pagina 1 / 2
Status
Onderwerpen
Reacties
Bekeken
Gebruikers
Datum 
0
2,704
Kjeld van Dijk
jun 28, 19
jun 28, 19
0
8,852
Kjeld van Dijk
mei 23, 19
mei 23, 19
1
2,788
Kjeld van Dijk
Anne61
mei 20, 19
mei 20, 19
0
2,113
Kjeld van Dijk
mei 17, 19
mei 17, 19
0
2,131
Kjeld van Dijk
mei 17, 19
mei 17, 19
0
2,382
Kjeld van Dijk
mei 17, 19
mei 17, 19
0
1,487
Kjeld van Dijk
mei 17, 19
mei 17, 19
0
6,459
Kjeld van Dijk
mei 17, 19
mei 17, 19
0
2,520
Kjeld van Dijk
mei 17, 19
mei 17, 19
0
1,927
Kjeld van Dijk
mei 17, 19
mei 17, 19
Pagina 1 / 2
© Copyright 2022, E-bike platform