Fietsen in Twente

Heb je een elektrische fiets en wil je graag een leuke fietsbestemming in Nederland? Dan kunnen we je Twente zeker aanraden. In het oostelijke deel van de provincie Overijssel kun je namelijk heerlijk fietsen: er liggen vele honderden kilometers fietspad. De natuur is heel afwisselend: van bossen tot heide, van weilanden tot heuvels. Ook vind je in deze streek veel prachtige landgoederen, die een bezoekje meer dan waard zijn.

Op deze pagina vind je een aantal mooie routes die langs verschillende kastelen en landgoederen voeren. We hebben deze routes gemaakt met de speciale fietsrouteplanner van de VVV Twente. Je kunt via deze planner uiteraard ook zelf mooie routes uitzetten. Fijn aan deze planner is de aanwezigheid van POI’s. Die afkorting staat voor Points of Interest. De POI’s zijn onderverdeeld in verschillende categorieen, bijvoorbeeld Musea, Eten & Drinken, Hotels en Rustpunten. Er is overigens geen aparte categorie voor kastelen en landgoederen: die vallen onder Overige.

Landgoed Schuilenburg

Op deze route (in totaal net iets meer dan 30 kilometer) doe je Landgoed Schuilenburg in Hellendoorn aan. De tocht begint in Nijverdal, bij knooppunt 54 (vlak bij het NS station). De knooppunten die je achtereenvolgens aandoet zijn 76, 45, 46, 40, 14, 15, 8, 13, 12 om ten slotte via 55 weer bij het NS-station aan te komen. Vanaf knooppunt 45 voert je route door het Wierdense Veld, een hoogveengebied waar je met een beetje geluk de schaapskudde kunt tegenkomen die wordt ingezet voor begrazing. Tussen knooppunt 14 en 15 – je bent dan ongeveer 16 kilometer onderweg – kom je bij het landgoed. Een mooi punt om een kopje koffie te drinken of om te lunchen. Hierna fiets je via de Sallandse Heuvelrug en het plaatsje Hellendoorn weer terug naar Nijverdal.

Klik hier om de route te downloaden als pdf (het printer-icoontje) of als .gpx-bestand (het download-icoontje). Een .gpx-bestand kun je gebruiken als je een GPS-device hebt.

Landgoed Singraven

Zo’n 10 kilometer boven Oldenzaal, net voorbij Denekamp, ligt het Landgoed Singraven. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, of meegaan met een rondleiding door het huis (check de website voor tijden) of door het arborum. Het startpunt is knooppunt 66, in de buurt van het treinstation van Oldenzaal. De knooppunten die je achtereenvolgens aandoet zijn 73, 60, 22, 21, 18, 53, 23, 17, 54, 51, 56, 59, 63, 64 om weer te eindigen bij 66. De lengte van deze route is 32 kilometer.

Singraven ligt bij knooppunt 17; je rijdt onder meer door De Paasberg, een mooi gevarieerd landschap, en door natuurgebied Hakenberg. Typisch Twents is het Klöpkeshoes, dat je vindt in de buurt van knooppunt 18. Een klöpkeshoes was een woninkje voor vrome ongetrouwde vrouwen. Wanneer je na Singraven weer richting Oldenzaal fiets, is het landschap gevarieerd, van bosschages tot weilanden. Oldenzaal zelf is ook leuk om nog een paar uurtjes in rond te kijken!

Klik hier om de route te downloaden als pdf (het printer-icoontje) of als .gpx-bestand (het download-icoontje). Een .gpx-bestand kun je gebruiken als je een GPS-device hebt.

Landgoed Twickel

De laatste van onze 3 routes is de kortste – maar je bent er makkelijk een dag aan kwijt. Want hoewel je maar 25 kilometer fietst, kom je onderweg meerdere bezienswaardigheden tegen. Het startpunt is bij knooppunt 11, in het pittoreske plaatsje Beckum. Daarna fiets je naar de knooppunten 10, 12, 6, 2, 75, 76, 4 en 29, om vervolgens weer bij 11 te eindigen. Na een kilometer of 9 kom je bij Wijngaard Hof van Twente, waar je van harte welkom bent om een kijkje te nemen. Vervolgens fiets je via de knooppunten 2 en 75 richting Delden. Bezoek daar zeker het mooie Landgoed Twickel en het kunstmuseum No Hero, dat gevestigd is in een historisch pand. Tussen knooppunten 4 en 29 zie je ook nog de historische watermolen Oldemeule, een gebouw van bijna 400 jaar oud. Het landschap is groen en afwisselend: een prachtig ritje voor een mooie zomerdag!

Klik hier om de route te downloaden als pdf (het printer-icoontje) of als .gpx-bestand (het download-icoontje). Een .gpx-bestand kun je gebruiken als je een GPS-device hebt.

Tip: onderweg opladen

Vooral wanneer je veel kilometers gaat fietsen, is het natuurlijk handig als je de accu van je e-bike onderweg opladen kunt. Lees vooral ons artikel over het vinden van oplaadpunten!

Fietsen met knooppunten

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus!

Je kunt een route uitzetten via de ANWB  of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android.

Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

© Fotografie MarketingOost

Meldingen
Alles wissen

Fietsroutes in Twente


Kjeld van Dijk
Berichten: 25
Admin
Topic starter
(@kjeldvandijk)
Lid
Deelgenomen: 3 jaren geleden

Volgens mij is er genoeg te zien in Twente met veel afwisselende natuur en mooie fietsroutes. Maar waar moet ik sowieso gaan fietsen als ik in Twente ben? Rond Delden? Of Oldenzaal?

Beantwoorden
© Copyright 2022, E-bike platform