Fietsroute van de Elfstedentocht

© PXimport

Fietsroute van de Elfstedentocht

Geplaatst: 17 juni 2019 - 11:58

Aangepast: 15 september 2022 - 08:06

Stefanie Katzenbauer

Elke winter komt het onderwerp wel eens aan bod: krijgen we dit jaar nog eens een Elfstedentocht? De fans van de schaatssport worden doorgaans teleurgesteld en zullen hun heil in andere zaken moeten zoeken. Toch heeft de Elfstedentocht genoeg te bieden. Een prachtige fietsroute bijvoorbeeld. Dit is de fietsroute Elfstedentocht.

Deze 201,1 kilometer lange (fiets)tocht kan natuurlijk net als de ‘Tocht der Tochten’ in één keer gefietst worden maar voor de liefhebber kan deze Elfsteden fietstocht natuurlijk niet lang genoeg duren. Daarom leent deze fietsroute zich ideaal voor een lang weekend of een midweek fietsvakantie. Wat historie over de Elf Stedentocht: deze werd voor het eerst gereden in 1909 op natuurijs en vond tot nu vijftien keer plaats waarvan de laatste in 1997.

Fietsroute Elfstedentocht

© PXimport

De tocht begint in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. Hoewel de Elfstedentocht oorspronkelijk hier ook eindigt, is dat bij deze fietsroute niet het geval. In Leeuwarden is van alles te zien en te beleven. Ga bijvoorbeeld langs het Fries Natuurmuseum of boek een boottochtje over de kanalen van Leeuwarden. Daarnaast heeft de stad verschillende monumenten die het leuk maken om door het centrum te struinen en te pauzeren voor een kopje koffie bij bijvoorbeeld Grand-Café de Walrus op het Gouverneursplein 37.

De Elfstedentocht fietsen

Vanaf dit vertrekpunt doen we alle elf steden van de Elfstedentocht aan. Dit in de volgorde Leeuwarden, Sneek, IJlst, Sloten, Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward, Harlingen, Franeker en als laatste Dokkum. Dit zijn namelijk de elf steden die stadrechten verkregen, ondanks hun dorpachtige uitstraling. De knooppunten 80, 51, 05 en 53 bevinden zich in Sneek. Deze pittoreske stad ademt geschiedenis en heeft dan ook een flink verleden. Sneek ontstond namelijk in de 10de eeuw. De Waterpoort is hét kenmerk van Sneek en deze moet je dan ook gezien hebben. Vanaf hier fietsen we naar IJlst dat op 5 kilometer afstand van Sneek ligt. Tijdens deze route verken je natuurlijk niet alleen de prachtige dorpen die worden aangedaan in de Elfstedentocht maar kun je ook ruimschoots genieten van het afwisselende Friese landschap.

Fries Schaatsmuseum in Hindeloopen

Natuurlijk kunnen we niet alle elf steden gaan bespreken in deze fietsroute. Dat is tenslotte ook onderdeel van het avontuur, om het zelf te ontdekken. Enkele hoogtepunten willen wij echter wel uitlichten. Hieronder valt onder andere het Fries Schaatsmuseum in Hindeloopen. Hindeloopen tref je tussen knooppunt 97 en 96. Bij knooppunt 6 kom je aan in Bolsward. Hier is de Broerekerk een echte toeristische trekpleister. Deze werd namelijk gebouwd in 13de eeuw. De kerk overleefde een brand en is nu als ruïne te bezichtigen.

Uitwaaien in havenstad Harlingen

In deze mooie stad aan het water bij knooppunt 51 is er het hele jaar door wel iets te doen. Ontdek bijvoorbeeld de geschiedenis van Harlingen en bekijk de oude verdedigingswerken, grachtengordels en pakhuizen. Of neem een verfrissende duik in de zee en rust uit op het strand dat grenst aan de stad. Ook in de volgende stad, Franeker (knooppunt 15), is iets bijzonders te beleven. Hier vind je namelijk het oudst werkende planetarium ter wereld bij het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Het bewegende model van het zonnestelsel werd gebouwd tussen 1774 en 1781. Uiteindelijk eindigt deze Elfsteden fietsroute in Dokkum. De historische binnenstad heeft maar liefst 140 rijksmonumenten en is dus een echte reis terug in de tijd. Vaar bijvoorbeeld met een ouderwetse trekschuit over de wateren van Dokkum of bezoek Museum Dokkum voor meer achtergrond over de stad. De liefhebber die nog wel even door kan fietsen, kan de Elfstedentocht nog afmaken en doorfietsen naar Leeuwarden

FIETSEN MET KNOOPPUNTEN

Heb je geen zin om ingewikkelde routebeschrijvingen te onthouden? Fiets dan via fietsknooppunten: witgroene ronde borden met een nummer erop. Samen bestrijken ze praktisch het complete fietspadennetwerk van Nederland. Je hoeft dan niet meer te onthouden waar je precies linksaf of rechtsaf moet slaan: je fiets gewoon van nummer naar nummer. Heel makkelijk dus! Je kunt een route uitzetten via de ANWB of Fietsknoop. Er is ook een bijbehorende app voor iOS en voor Android. Nog niet uitgefietst? Meer fietsroutes vind je in het overzicht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten