Regenkleding

Het hoort er in Nederland natuurlijk wel een beetje bij: fietsen in de regen. Gelukkig hoeft dat niet per se te betekenen dat je nat op je bestemming aankomt. Daar heb je namelijk regenkleding voor! Of je nu onderweg bent op je racefiets, mountainbike, stadsfiets, e-bike of speed pedelec; met goede regenkleding hoeft regen je echt niet meer tegen te houden. In dit artikel belichten we verschillende kledingstukken en gaan we in het bijzonder in op regenkleding voor speed pedelecs en e-bikes.

Elektrische fiets in de regen

Om te beginnen helpen we meteen maar even een fabel uit de wereld. Ondanks wilde verhalen is de accu van je e-bike namelijk prima bestand tegen een regenbui zoals we die in Nederland allemaal kennen. Deze buien vallen onder de normale omstandigheden, waarbij je je elektrische fiets gewoon kunt gebruiken. Het is natuurlijk niet verstandig om dagenlang je e-bike in de regen te laten staan, maar als je onderweg een bui treft, kun je gewoon doorfietsen. Het is eerder zaak om zelf lekker droog te blijven!

De voordelen van regenkleding

Of je nu naar je werk fietst, boodschappen wilt doen of gewoonweg een lekker stukje wilt gaan fietsen; een nat pak is nooit leuk. Helaas is fietsen met een paraplu onhandig én gevaarlijk. Het alternatief? Goede regenkleding! Vroeger was regenkleding behoorlijk onflatteus en enorm benauwd. Tegenwoordig kun je echter amper nog zien dat de kleding gemaakt is van waterdicht materiaal. En nog belangrijker: het wordt gemaakt van ademende stoffen. De regenpakken van vroeger verwarmden je zo erg dat je begon te zweten. Dat leverde een klam gevoel op, waarbij de binnenkant van je pak soms nog natter was dan de buitenkant!

De verschillende soorten regenkleding

Wat goede regenkleding is, verschilt per situatie én per type fiets. Een lange tocht op een e-bike vraagt namelijk een heel andere pasvorm en ademend vermogen van regenkleding dan een kort ritje op je stadsfiets. We bespreken hieronder verschillende opties.

Het regenpak

Iedereen kent het complete regenpak voor op de fiets. Een regenpak combineert een regenjas met een bijpassende regenbroek. Regenpakken kun je over je normale kleding heentrekken. Je hoeft vaak je schoenen niet eens uit te trekken! Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de jas en broek los van elkaar te dragen.

Een droog bovenlijf

Naast een goede regenjas voor op de fiets is ook een zogenoemde baselayer erg belangrijk. Deze zorgt er namelijk voor dat zweet afgevoerd wordt. Dat draagt een stuk comfortabeler en houdt je een stuk warmer. Er zijn verschillende soorten baselayers te koop. Let daarbij vooral op de temperatuur waarvoor ze geschikt zijn.

Een droog hoofd

Wil je ook je hoofd droog houden? Je kunt dan kiezen voor een waterafstotende fietsmuts of koerspet. Een andere optie is de helmmuts, waarmee je een waterdichte laag over je helm kunt spannen. Dit is vooral een optie als je een fietsmuts te zweterig vindt.

Droge voeten

Met een paar overschoenen houd je je voeten droog. Er zijn echter meer opties dan overschoenen fiets. Je kunt namelijk ook kiezen voor oversokken, die strak om je schoen gaan of waterdichte fietssokken. Met die laatste optie worden je schoenen nat, maar blijven je voeten alsnog droog.

Droge handen

Het is niet alleen fijn om droge handen te houden, het is voor de grip ook enorm belangrijk! Goede fietshandschoenen houden niet alleen je handen droog, maar zorgen er ook voor dat je onder natte omstandigheden goede grip op je fietsstuur kunt houden.

Aandachtspunten bij regenkleding speed pedelec en e-bike

  • Er is ook regenkleding voor e-bike en speed pedelec, waarbij het rugpand verlengd is. Hierdoor heb je geen last van opspattend water. Een andere opties is een verstevigd zitvlak bij een regenbroek fiets, zodat deze niet snel slijt op het zadel.
  • Veel speed pedelec kleding en e-bike kleding is gemaakt van waterafstotende stof, in plaats van waterdichte stof. De reden is dat je met waterafstotende kleding lichaamswarmte en zweet beter kwijt kunt. Deze stof ademt namelijk beter.
  • Fietskleding speed pedelec en e bike kleding is net als regenkleding voor wielrenners en mountainbikers vaak licht en klein op te bergen. Handig als je een lange tocht maakt en het niet de hele dag belooft te regenen.
  • Let bij het kopen van kleding speed pedelec en e-bike in het bijzonder op de naden en ritsen. Dat zijn namelijk de plekken waar regen gemakkelijk doorheen kan lekken. Je kunt het beste kiezen voor kleding met getapete of afgeplakte naden.

Waterdicht of waterafstotend?

Ten slotte gaan we nog kort in op een belangrijk onderscheid in de soorten regenkleding: is iets waterdicht of waterafstotend? Waterdicht houdt in dat de kleding fikse stortbuien moet kunnen doorstaan. Het nadeel is echter dat waterdichte fietskleding (vaak) minder goed ventileert. Voor waterafstotende fietskleding geldt in principe het omgekeerde: bij een hele dag in de regen fietsen, blijf je niet droog. Omdat waterafstotende fietskleding echter wel vaak van lichtere kwaliteit is, ademt het wel beter.

Add a Comment

© Copyright 2022, E-bike platform