Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

© Dmytro Vasylenko

Stofzuigen? Dit zijn de 7 meest gemaakte fouten

Geplaatst: 1 mei 2024 - 10:29

Aangepast: 17 mei 2024 - 08:05

Amy Schutte

In de serie niet-onze-favoriete-hobby: stofzuigen. Dus wil je het waarschijnlijk zo snel mogelijk doen. Jij ook? Let dan wel op dat je niet een van deze zeven fouten maakt!

Lees ook: Zo kies je de beste stofzuiger voor jouw situatie

Fout 1: Eén kant op stofzuigen

Een veelvoorkomende fout bij het stofzuigen van tapijt of andere oppervlakken is het bewegen in één richting. Op het oog kan het er dan wel schoon uitzien, maar vaak is het niet voldoende om alle stof- en vuildeeltjes van het oppervlak verwijderen. Tapijt (en andere stoffen) bestaan uit in elkaar gedraaide draden. Die hebben meerdere kanten. Stofzuig je één kant op, dan is ook maar één kant echt schoon.

Voor een schone vloer begin je aan de ene kant van de kamer en werk je langzaam in rechte lijnen heen en weer, waarbij je in beide richtingen stofzuigt. Draai een kwartslag en doe hetzelfde, haaks op je eerdere denkbeeldige banen. Zo zuig je al het stof, stofmijt en allergenen op.

Stofzuigen

© phonlamaiphoto

Fout 2: Niet het juiste opzetstuk gebruiken

Verschillende soorten vloeren hebben verschillende opzetstukken nodig. Zo heeft tapijt bijvoorbeeld een andere zuigmond nodig dan tegels of houten vloeren. En als je niet de juiste zuigmond gebruikt, kan dat leiden tot schade aan je vloeren of tot een stofzuiger die niet optimaal werkt.

Een andere veelgemaakte fout is vergeten om van zuigmond te wisselen wanneer je van de ene naar de andere vloer gaat. Dat lijkt misschien een kleinigheidje, maar het kan een groot verschil maken in het resultaat. Dus onthoud: de juiste zuigmond voor de juiste vloer en wisselen als je van de ene naar de andere vloer gaat.

Lees ook: Eindelijk weet je het: hier zijn alle stofzuighulpjes voor!

OpzetstukWanneer?
Standaard zuigmondVoor gebruik op harde vloeren en laagpolig tapijt.
TurboborstelHeeft een ronddraaiende borstel die vooral fijn is voor hoogpolig tapijt en tapijten met veel vezels.
ParketborstelZacht voor kwetsbare oppervlakken, zoals parket, laminaat en houten vloeren.
KierenzuigerVoor krappe ruimtes zoals hoeken, spleten en om langs plinten te halen.
MeubelborstelVoor meubels, bekleding, gordijnen en andere delicate oppervlakken.
0

Powered by

logo

Fout 3: De stofzuigerzak niet op tijd vervangen

Als je de stofzuiger gebruikt terwijl de stofzuigerzak (bij modellen zonder zak is dat een stofbak) vol zit, raakt de luchtstroom verstopt en kan de motor oververhit raken. De luchtstroom is belangrijk voor de werking van het apparaat en met een oververhitte motor gaat het ding misschien zelfs kapot.

Hoe vaak je de stofzuigerzak moet vervangen, hangt af van het type stofzuiger, de grootte van je huis en of je bijvoorbeeld huisdieren hebt. Kijk in de gebruiksaanwijzing of op de website van de fabrikant. Meestal is de stofzuigerzak na ongeveer zes tot acht weken aan vervanging toe.

Het is sowieso slim om de zak regelmatig te vervangen: je merkt vaak dat de zuigkracht afneemt als de zak te vol zit. Hierdoor werkt het apparaat niet meer zo efficiënt. Je verbruikt immers meer energie en het stofzuigen kost je meer tijd.

Als je zak vol zit, zie je dat wanneer je de stofzuiger openmaakt: de zak staat bol. Sommige stofzuigers hebben een ingebouwde indicator die aangeeft wanneer de stofzuigerzak vol is en moet worden vervangen.

Naast een stofzuigerzak heeft je stofzuiger ook nog diverse filters. Meestal zijn dat een uitblaas- en motorfilter. Zakloze stofzuigers hebben vaak een extra uitblaasfilter in de stofbak. Deze filters kun je uitkloppen en onder de kraan afspoelen. De stofbak van je zakloze stofzuiger kun je vaak eveneens afspoelen.

Lees ook: Stofzuiger zonder stofzak schoonmaken: zo doe je dat!

Volle stofzuigerzak

Fout 4: Alles zomaar opzuigen

Stofzuigers zijn bedoeld om stof en vezels op te zuigen. Ook zand en haren pakt het apparaat meestal goed mee. Maar voor grotere of scherpe voorwerpen is de stofzuiger niet bedoeld. Gebroken glas is bijvoorbeeld heel slecht. Het kan de zak openscheuren, de slang beschadigen of de stofzuiger doen verstoppen. Ruim het glas op met een stoffer en blik, eventueel een vochtige doek en dán pas met de stofzuiger. De kleine splinters kun je wel opzuigen.

Klaar voor een nieuwe stofzuiger?

Zoek hier het model dat het best bij jouw wensen past!

Fout 5: Te snel stofzuigen

Als je te snel stofzuigt, laat je veel vuil en stof achter. De vloer is dan nog steeds niet echt schoon. Neem dus de tijd om het goed te doen. Maak langzame, gelijkmatige bewegingen en zorg ervoor dat je alle hoeken en gaten van de kamer bereikt. Dat is vooral belangrijk als je huisdieren hebt of als er veel mensen in huis wonen. Vuil en stof hopen zich namelijk snel op en kunnen allergieën veroorzaken. Haastige spoed is – ook hier – zelden goed.

Fout 6: Hoeken en randen overslaan

Vuil en stof hopen zich vooral op in de hoeken en randen van een kamer op. Als je deze plekken tijdens het stofzuigen overslaat, blijft dat vuil zich opstapelen en kan het moeilijker worden om later schoon te maken. Je krijgt bijvoorbeeld een grijze waas in het tapijt die je er niet zo makkelijk meer uit krijgt. Daarnaast kunnen zich in de hoeken en op randen schimmels en bacteriën verzamelen die allergieën en andere gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Dat betekent dat je langs plinten en in moeilijk bereikbare plekken moet stofzuigen. Schuif meubels opzij, zodat je er goed bij kunt en zeker weet dat alles goed schoon is.

Fout 7: Je gaat afstoffen … ná het stofzuigen!

Rookie mistake, maar het gebeurt ons allemaal nog weleens. Na het stofzuigen pak je de stofdoek of plumeau erbij om alle meubels en vensterbanken nog eens even lekker af te stoffen. En waar gaat al dat stof heen? Juist, naar de zojuist gestofzuigde vloer. Bespaar jezelf werk door eerst te stoffen en dan pas te stofzuigen.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten