Thuisbatterij installeren: vakman inschakelen of zelf doen?

© NOWRA photography

Thuisbatterij installeren: vakman inschakelen of zelf doen?

Geplaatst: 26 april 2024 - 10:31

Sabine Schults

De aanschaf van een thuisbatterij is een forse investering. Je betaalt niet alleen voor het apparaat zelf, maar ook voor de installatie ervan. Door de thuisbatterij zelf te installeren, kun je wat op de totale kosten besparen. Is het slim om een thuisbatterij zelf te plaatsen? We leggen je uit waar je rekening mee moet houden.

Lees ook: ⚡ Thuisbatterij kopen: waar moet je op letten?

Waar het tegenwoordig verboden is om zelf je cv-ketel te installeren of te repareren, is het gewoon toegestaan om zelf een thuisbatterij te plaatsen. Maar dat het mag, wil niet zeggen dat het ook verstandig is. Je hebt namelijk wel een uitgebreide kennis nodig over elektrotechniek. Mogelijk moet je alsnog een vakman inschakelen om nieuwe bedrading aan te laten leggen door een gediplomeerde elektricien.

Voor de installatie van een thuisbatterij ben je gemiddeld tussen de 500 en 1000 euro kwijt. Door te kiezen voor zelfinstallatie, betaal je alleen de kosten voor de thuisbatterij. Op een gemiddelde accu van 6 kWh betaal je dan ongeveer 4500 euro. Het precieze bedrag is afhankelijk van het merk en model dat je kiest. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet, kun je de btw op de thuisbatterij én de installatiekosten terugvragen.

Waar moet je op letten als je zelf een thuisbatterij installeert?

Bij het zelf installeren van een thuisbatterij zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Heb je al zonnepanelen op je dak liggen, dan kun je de thuisaccu bijvoorbeeld niet zomaar aan je panelen koppelen. Je hebt hiervoor namelijk een bidirectionele omvormer nodig om met de stroom van je zonnepanelen de thuisbatterij op te laden en de accu op een later moment weer te ontladen. Het is mogelijk om de bestaande omvormer van je zonnepanelen te vervangen door een bidirectionele variant, maar je kunt er ook voor kiezen om een hybride omvormer toe te voegen aan je huidige systeem.

Denk ook goed na over waar je de thuisbatterij plaatst, want dat is heel belangrijk. Je plaatst de unit bij voorkeur op een droge en koele plek, zoals in de garage. Een te warme omgeving is namelijk niet goed voor accu’s. Dit kan het degradatieproces fors versnellen, wat de levensduur van de accu niet ten goede komt. Vocht is ook niet wenselijk, omdat dit kortsluiting kan veroorzaken. Je dient bovendien voldoende ruimte vrij te maken, gezien een thuisbatterij vrij groot is. 

Lees ook: Wat is de levensduur van een thuisbatterij?

Thuisbatterij thuisaccu home energy storing system

© Basilicostudio Stock

Op het internet vind je verschillende handleidingen en tips als je de installatie van je thuisbatterij zelf wilt uitvoeren. Voordat je met de installatie van een thuisbatterij aan de slag gaat, zet je voor de veiligheid uiteraard de stroom uit. Zorg dat je alle benodigde onderdelen en gereedschappen is huis hebt om aan de slag te gaan. Je vindt online ook tips over het instellen van de thuisbatterij na installatie.

Doordat je de installatie van een thuisbatterij zelf uitvoert, is de kans aanwezig dat je garantie vervalt. Het is namelijk lastig te bewijzen waardoor eventuele defecten worden veroorzaakt. Dit kan door een fabrieksfout komen, maar ook door onjuiste installatie. Wil je de garantie op een thuisbatterij niet kwijtraken, dan zul je toch een vakman moeten inschakelen. Als je de installatie zelf uitvoert, kun je bovendien geen btw terugvragen over de installatiekosten. Je maakt daarentegen mogelijk wel extra kosten voor de aanschaf van onderdelen en gereedschap.

Installatie thuisbatterij: uitbesteden of zelf doen?

Kies je ervoor om de thuisbatterij te laten installeren door een erkende installateur, dan heb je minder gedoe. Je mag ervan uitgaan dat de installatie op de juiste manier wordt uitgevoerd en krijgt bovendien garantie in het geval er zich toch problemen voordoen. Bovendien zorgt een vakman er bij de installatie voor dat je thuisbatterij aan de veiligheidsnormen voldoet, zodat het risico op kortsluiting en brand zo klein mogelijk is. Ook kun je niet alleen de btw terugvragen op de aankoop van de thuisbatterij, maar ook op de bijbehorende installatiekosten.

In de meeste gevallen is het verstandig om de installatie van de thuisbatterij uit te besteden aan een professional. Er komt veel bij kijken en het is belangrijk dat de installatie veilig en goed gebeurt. Het kost je dan wel 500 tot 1000 euro extra, maar je kunt daardoor waarschijnlijk wel met een geruster hart slapen.

Lees ook: Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Monteur installeert thuisaccu thuisbatterij

© VisualProduction

Hoe vind je een vakman?

In veel gevallen kun je de installatie laten uitvoeren door het bedrijf waar je de thuisbatterij koopt. Dat is doorgaans een slimme keuze, want zo zorg je ervoor dat je precies weet op welke partij je kunt terugvallen als er onverhoopt iets mis is met de accu. 

Vind je het installatiebedrag van de aanbieder te hoog, maar wil je de installatie ook niet zelf uitvoeren, let dan op dat je een betrouwbare vakman inschakelt. Oplichting door ‘vakmannen’ komt relatief vaak voor en niet-erkende bijklussers kunnen in het slechtste geval flink wat schade veroorzaken. 

Lees dus: Op zoek naar een echte vakman? Zo vind je er een!

Bij de zoektocht naar een goede installateur is het slim om contact op te nemen met verschillende installateurs en te vragen naar de prijzen en voorwaarden. Informeer ook altijd goed naar de service na de installatie van de thuisbatterij. Zo weet je of je bij storingen of defecten (snel) geholpen wordt. Daarnaast kan het geen kwaad om de naam van de installateur of het installatiebedrijf onder de loep te nemen in de Google-zoekmachine. Hoe positief zijn de recensies? Zo krijg je al snel een beeld van de betrouwbaarheid van een installateur. Hetzelfde is van toepassing als je op zoek bent naar een gediplomeerde elektricien.

☀️ 🔋 Is een thuisbatterij voor jou de moeite waard? Vergelijk dan aanbieders en offertes!

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten