Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro

© Lubos Chlubny

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro

Geplaatst: 30 april 2024 - 07:36

Rens Blom

Als je in deze dure tijden een nieuwe smartphone nodig hebt, wil je een model dat zo veel mogelijk waar voor zijn geld biedt. En dat hoeft echt geen telefoon van vijfhonderd euro of meer te zijn. Voor maximaal vierhonderd euro koop je al een prima telefoon waar je jaren mee vooruit kunt.

In deze test vind je negen smartphones van bekende merken die op het moment van schrijven verkrijgbaar zijn voor maximaal vierhonderd euro, aangevuld met een model van het opkomende Europese merk Nothing. Apples iPhones zul je niet tegenkomen; het goedkoopste model, de iPhone SE (2022), is met zijn straatprijs van 440 euro namelijk te duur voor deze vergelijkende test.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-bLOBWjaiRgqx_XGbMGLpCQ

Zelfs de goedkoopste iPhone is te duur voor deze vergelijkende test.

Hoe we testen

Bij het testen letten we onder andere op de bouwkwaliteit van de telefoon, hoe het scherm bevalt en welke extra functies een toestel biedt. We gebruiken een smartphone in de praktijk om de snelheid, accuduur en oplaadsnelheid te testen. Vanzelfsprekend maken we ook de nodige foto’s en video’s met de telefoon, zowel overdag als in het donker. We kijken eveneens naar andere specificaties en eventuele meegeleverde accessoires.

Als het op software aankomt, nemen we de aanwezige Android-versie en -schil onder de loep. Daarnaast benoemen we het updatebeleid. De verkoopprijs die bij elke telefoon vermeld staat, is de prijs die aangetroffen is bij een of meerdere bekende (web)winkels op het moment van schrijven.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-WBRlGe6QTZOMB5H0Wxxjrw

De camera van een smartphone wordt steeds belangrijker.

Samsung Galaxy A54

De Samsung Galaxy A54, uitgebracht in april 2023, is erg populair. Wij snappen waarom. Het toestel is afkomstig van een bekend merk, lijkt qua ontwerp op de veel duurdere Galaxy S23 en biedt een aantrekkelijk totaalpakket.

Zo komt de behuizing van kunststof en glas luxe en stevig over, en is er een IP67-certificering die aangeeft dat de A54 bestand is tegen stof en een halfuur onder water tot een meter diepte. De smartphone imponeert ook met zijn Full-HD-oledscherm van 6,4 inch met soepele 120Hz-verversingssnelheid. Het scherm oogt zeer prettig.

Qua prestaties valt er eveneens weinig te klagen. De A54 heeft een vlotte Samsung Exynos-processor met 8 GB werkgeheugen en 128 GB opslagcapaciteit (een 256GB-model kost een paar tientjes meer). De 5000mAh-accu gaat probleemloos een lange dag mee. Opladen gaat via de usb-c-poort met maximaal 25 watt, waardoor een volledige oplaadbeurt anderhalf uur duurt. Je moet wel zelf een adapter regelen. De 50megapixel-hoofdcamera op de achterkant is indrukwekkend en maakt zowel overdag als in het donker kleurechte en scherpe foto’s. De andere camera’s zijn prima, maar minder bijzonder.

We vinden Samsungs Android-softwareschil nogal druk met extra functies en apps, maar het updatebeleid met vier Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates is zonder meer uitstekend.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-PxFg4do3SiSOwZm5Rl_Q2A

Pluspunten

  • IP67-waterdicht

  • Uitstekend scherm

  • Lang updatebeleid

Minpunten

  • Opladen duurt best lang

  • Drukke softwareschil

0

Powered by

logo

Google Pixel 6a

We hadden hier graag de Google Pixel 7a besproken, maar die is met 449 euro net te duur voor deze test. Dus komen we bij zijn voorganger uit, de Pixel 6a die vorig jaar zomer werd uitgebracht. Het toestel heeft een degelijke en vrij lichte kunststof behuizing, is IP67-gecertificeerd en dus stof- en waterbestendig, en beschikt over een nette 128 GB opslagcapaciteit.

Het 6,1inch-oledscherm is lekker handzaam en oogt scherp en kleurrijk, maar heeft slechts een 60Hz-verversingssnelheid. Het beeld oogt daarom minder vloeiend dan op toestellen met een 90- of 120Hz-scherm. De Pixel 6a heeft ook minder werkgeheugen (6 GB) dan sommige concurrenten, maar dat vinden we geen probleem. Het toestel is namelijk lekker snel, geholpen door de Google Tensor-processor die ook in de duurdere Pixel 6 en 6 Pro zit.

Enthousiast zijn we over de camera’s van de Pixel 6a. De hoofdcamera kan qua fotokwaliteit prima meekomen met die van zijn duurdere broer en schiet bovengemiddeld goede foto’s. De groothoekcamera is identiek en ook erg goed. Met de 4410mAh-accu kun je in principe een dag vooruit, maar daar houdt het ook op, en opladen duurt met 18 watt vrij lang (twee uur).

Een mooie afsluiter is dat Google de Pixel 6a tot de zomer van 2027 van beveiligingsupdates voorziet.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-NGxfLz0RT4Ci9albkXg3_A

Pluspunten

  • Water- en stofbestendig

  • Uitstekende camera’s

  • Updatebeleid

Minpunten

  • Opladen duurt langer

  • Slechts een 60Hz-scherm

0

Powered by

logo

Nokia G42

De Nokia G42 is een smartphone met een verhaal. HMD Global – de fabrikant die een licentievergoeding betaalt om Nokia-smartphones te mogen verkopen – zet de G42 neer als een duurzame smartphone waar je jaren mee vooruit kunt. Dat verhaal start met vijf jaar garantie. Het duurzame karakter uit zich ook in het feit dat je vier belangrijke onderdelen zelf kunt vervangen: het scherm, de kunststof achterkant, de usb-c-poort en de accu. Die vervangende onderdelen kosten inclusief benodigd gereedschap tussen de twintig en vijftig euro, wat wij schappelijke prijzen vinden. Een onderdeel vervangen vergt wel aandacht en enige handigheid.

Maar hier houdt het duurzame verhaal wel op, want HMD Global heeft de Nokia G42 verder van weinig toekomstbestendige specificaties voorzien. Zo is de processor erg langzaam, oogt het lcd-scherm met lage HD-resolutie matig en zijn de camera’s op de achterkant ondergemiddeld. De accuduur is met anderhalf tot twee dagen gebruik wel erg goed.

Het updatebeleid van de telefoon vinden we met twee Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates te kort, zeker voor een smartphone waar je volgens de fabrikant jaren mee vooruit zou moeten kunnen.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-Mwup5ouZRCma0hQHSWR82Q

Pluspunten

  • Vijf jaar garantie

  • Vervangbare onderdelen

  • Lange accuduur

Minpunten

  • Langzaam

  • Matig scherm

0

Powered by

logo

Motorola Moto G84

Met de Moto G84 laat Motorola zien dat een betaalbare smartphone (grotendeels) uitstekende specificaties kan hebben. Denk aan een bijna overdreven 12 GB werkgeheugen, een royale 256 GB opslagcapaciteit en een fraai Full-HD-oledscherm van 6,5 inch met 120Hz-verversingssnelheid. Het 167 gram wegende toestel is daarnaast tientallen grammen lichter dan de concurrentie, waardoor hij comfortabeler vasthoudt. We zijn ook enthousiast over de accuduur van ruim een dag en de vlotte usb-c-oplader (33 watt), die keurig in de doos zit.

Het toestel laat daarnaast een goede indruk achter met zijn krachtige luidsprekers, de aanwezigheid van een 3,5mm-audiopoort en IP54-certificering tegen onder meer een regenbui. Dan zijn er nog twee goede camera’s op de achterkant, waarvan de hoofdcamera optische beeldstabilisatie heeft. De 8megapixel-groothoekcamera is – ook niet standaard in deze prijsklasse – voorzien van autofocus en kan daarom ook gebruikt worden voor scherpe macrofoto’s. We vinden het wel jammer dat de Moto G84 maximaal filmt in Full-HD-resolutie. Dat is een limitatie van de Qualcomm Snapdragon 695-processor, die inmiddels heel wat jaren oud is en wat ons betreft een misplaatste keuze is voor deze smartphone.

De Moto G84 voelt simpelweg te langzaam, wat zonde is omdat de andere specificaties ruim voldoende zijn. Motorola’s korte updatebeleid (één Android-upgrade en drie jaar beveiligingsupdates) is een droevige afsluiter.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-BGP9hV7zS32xst58-HhejA

Pluspunten

  • Goede camera’s

  • Veel geheugen en opslag

  • Ontwerp

Minpunten

  • Oude processor

  • Matig updatebeleid

0

Powered by

logo

Nothing Phone (1)

Nothing is een relatief nieuw merk uit Engeland. De Phone (1) is in de zomer van 2022 uitgebracht als eerste telefoon en inmiddels opgevolgd door de – veel duurdere – Phone (2). Interessant is het vernieuwende ontwerp van de Nothing de Phone (1) met een transparante glazen achterkant die onderdelen als de draadloze laadspoel toont. Er zitten ook ledlampjes in de achterkant, die kunnen oplichten bij meldingen, een inkomend telefoongesprek en andere activiteiten. Een grappige functie, maar voor sommigen niet meer dan dat.

Positief verrast zijn we door het Full-HD-oledscherm (6,55 inch), dat kleurecht oogt en een soepele 120Hz-verversingssnelheid heeft. Met 8 GB werkgeheugen en een Qualcomm Snapdragon 778G+ is de Phone (1) ook lekker snel. En er is voldoende opslagcapaciteit (128 GB). De accuduur van de 4500mAh-accu is gemiddeld. Aan het einde van de dag moet je een usb-kabel (maximaal 33 watt) of draadloze oplader (maximaal 15 watt) pakken. Draadloos opladen is een zeldzaamheid in dit prijssegment. De camera’s van de Phone (1) doen wat ze moeten doen, maar zijn verder niet bijzonder.

De software bevalt beter: Nothing belooft drie Android-updates en vier jaar beveiligingsupdates. De bootloader is bovendien heel eenvoudig te ontgrendelen en er zijn verschillende custom ROMs beschikbaar voor de smartphone.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-H9Hvnz1wS3arX38sdE9JdA

Pluspunten

  • Verfrissend ontwerp

  • Custom ROMs beschikbaar

  • Opgeruimde, unieke software

Minpunten

  • Gemiddelde accuduur

  • Niet de beste camera’s

0

Powered by

logo

OnePlus Nord CE 3 Lite

De in april 2023 uitgebrachte OnePlus Nord CE 3 Lite is een van de goedkoopste modellen in deze test. Het toestel heeft een stevige kunststof behuizing en een Full-HD-lcdscherm van 6,72 inch met 120Hz-verversingssnelheid. Het grote en duidelijke scherm is een plus voor de leesbaarheid, maar juist een min voor wie een telefoon zoekt die met één hand te gebruiken is.

De Nord CE 3 Lite is met zijn oudere Qualcomm-processor niet de snelste, maar draait populaire apps vlot genoeg. Hulp komt in de vorm van lekker veel werkgeheugen (8 GB) en voldoende opslagcapaciteit (128 GB). We zijn blij met de aanwezige 3,5mm-audiopoort, die op steeds meer goedkopere smartphones ontbreekt. Ook prettig is de lange accuduur van zo’n anderhalve dag. De 5000mAh-accu laadt op met maximaal 67 watt als je de meegeleverde oplader gebruikt; dat betekent dat je minder dan drie kwartier nodig hebt om de accu volledig op te laden. De hoofdcamera van 108 megapixel klinkt indrukwekkend, maar is kwalitatief niet bijzonder. Van de andere camera’s op de achterkant hoef je nog minder te verwachten. We vinden het ook jammer dat er geen groothoekcamera aanwezig is.

De softwareschil van OnePlus lijkt op die van Oppo en krijgt twee Android-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Dat is niet lang.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-Gu2hz9RAQFWlLYvJ-hNzWQ

Pluspunten

  • Groot, duidelijk scherm

  • Functies

  • Accuduur en snelladen

Minpunten

  • Niet de snelste

  • Korter updatebeleid

0

Powered by

logo

Oppo A58

De Oppo A58 is onlangs uitgebracht in Nederland, maar dat zou je gezien het softwarebeleid niet zeggen. Dit toestel draait namelijk nog op Android 13 en niet op versie 14, dat al in het najaar van 2023 is uitgebracht. Versie 14 komt wel, maar onduidelijk is of er daarna nog een update volgt. Beveiligingsupdates verschijnen drie jaar, wat ook aan de korte kant is.

Qua specificaties laat de Oppo A58 evenmin een overtuigende indruk achter. De telefoon ziet er weliswaar flitsend uit en kan tegen een regenbui, maar mist ondersteuning voor wifi 6 en 5G-internet. Dat maakt hem minder toekomstbestendig. We vinden het ook jammer dat de camera op de achterkant (een hoofdcamera met macrolens voor portretbeelden) van matige kwaliteit is.

De prestaties van de Oppo A58 zijn gemiddeld. De smartphone heeft een groot Full-HD-lcdscherm van 6,72 inch met een lage 60Hz-verversingssnelheid, voldoende werkgeheugen (6 GB) en opslagcapaciteit (128 GB) en een eenvoudige MediaTek-processor. De 5000mAh-accu redt het een lange dag en laadt snel op via de meegeleverde 33watt-oplader. Netjes dat die in de doos zit, gelet op de scherpe verkoopprijs. Toch hadden we liever meer focus gezien op de technische kwaliteiten van de smartphone.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-DcxC-uMpTs2KlGuDhoB-8A

Pluspunten

  • Flitsend ontwerp

  • Kan tegen een regenbui

  • Lange accuduur en snelladen

Minpunten

  • Geen 5G en wifi 6

  • Matige camera 

0

Powered by

logo

Samsung Galaxy A34

De Samsung Galaxy A34 is het goedkopere broertje van de Galaxy A54 en eveneens populair in Nederland. Zoals de naamgeving en lagere prijs al doen vermoeden, heeft de A34 op sommige vlakken minder goede specificaties. Zo is de MediaTek-processor minder krachtig en het werkgeheugen kleiner (6 GB tegenover 8 GB). In de praktijk is de smartphone daarom wat langzamer, maar nog steeds vlot genoeg. De behuizing is net als die van de A54 voorzien van een IP67-certificering en dus stof- en waterdicht, best bijzonder in dit prijssegment. Een ander pluspunt is het fraaie Full-HD-oledscherm (6,6 inch) met 120Hz-verversingssnelheid. De waterdruppelige inkeping in het scherm doet wat gedateerd aan, maar de rest van de kunststof behuizing voelt degelijk en modern.

Ook prettig zijn de opslagcapaciteit (128 GB) en lange accuduur van anderhalve dag. Opladen kan alleen via de usb-c-poort en met maximaal 25 watt. Dat is niet bijster snel. Je moet zelf een adapter regelen, want Samsung levert de telefoon met enkel een usb-kabel. De 48megapixel-hoofdcamera van de Galaxy A34 laat een goede indruk achter, mede geholpen door de optische beeldstabilisatie. De groothoekcamera en macrocamera zijn minder overtuigend.

Een positieve afsluiter is de software. Die heeft weliswaar een drukke Samsung-schil, maar krijgt – belangrijker – vier Android-updates en vijf jaar beveiligingsupdates.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-fcmXumjgSuaz-1CqUV-bgg

Pluspunten

  • Uitstekend scherm

  • IP67-waterdicht

  • Lang updatebeleid

Minpunten

  • Opladen duurt best lang

  • Drukke softwareschil

0

Powered by

logo

Motorola Moto G54

De Motorola Moto G54 – gelanceerd in september – is een van de goedkoopste smartphones in deze test, maar dat zou je gezien de specificaties niet zeggen. Voor minder dan tweehonderd euro koop je een toestel met 8 GB werkgeheugen en maar liefst 256 GB opslagcapaciteit. Voor drie tientjes minder krijg je het instapmodel met 4 GB / 128 GB opslag. Wij adviseren het duurdere model, dat qua overige specificaties identiek is.

De kunststof behuizing is met 177 gram aan de lichte kant en uitgerust met een prima Full-HD-lcdscherm van 6,5 inch. Het scherm heeft zelfs een 120Hz-verversingssnelheid voor soepeler beeld. Ook interessant is dat de 50megapixel-hoofdcamera optische beeldstabilisatie heeft voor betere foto’s in onder meer het donker, zeldzaam voor een budgetsmartphone. De Moto G54 beschikt daarnaast over een prima groothoekcamera en een (overbodige) 2megapixel-macrocamera. Met de 5000mAh-accu kun je zorgeloos een lange dag vooruit. Een usb-c-oplader zit in de doos, maar laadt de accu traag op (15 watt). De gebruikte MediaTek-processor is snel genoeg om populaire apps te draaien, maar vanzelfsprekend geen snelheidsmonster. Bijzonder is de ondersteuning voor e-sim.

De grootste bezuinigingen zitten in de maximale wifi-snelheid (wifi 5) en Motorola’s matige updatebeleid. De Moto G54 krijgt alleen een Android 14-upgrade en drie jaar beveiligingsupdates.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-FCOlusTRQYWjsPz-IadqnQ

Pluspunten

  • Veel opslagcapaciteit

  • Prijs-kwaliteitverhouding

  • Functies

Minpunten

  • Korter updatebeleid

  • Beperkt tot wifi 5 

0

Powered by

logo

Xiaomi Redmi Note 12S

De Xiaomi Redmi Note 12S is een van de vele modellen in de Redmi Note 12-serie. Deze smartphone is op zijn beurt weer te koop in twee versies, met respectievelijk 6 GB / 128 GB geheugen en 8 GB / 256 GB geheugen. Het prijsverschil bedraagt slechts dertig euro, waardoor wij zouden kiezen voor het duurdere model. In de Redmi Note 12S vind je een Full-HD-oledscherm van 6,43 inch, dat er prima uitziet. We zijn ook blij met de vele aansluitingen, waaronder een infraroodsensor, NFC-chip, FM-radiofunctie via de 3,5mm-audiopoort en microSD-kaartslot. De smartphone met kunststof behuizing ligt prettig in de hand en voelt degelijk aan.

Onder de motorkap treffen we een oudere MediaTek-processor aan. Die draait apps als WhatsApp, Facebook en Nu.nl soepel, maar is niet geschikt voor zware games. De 5000mAh-accu gaat probleemloos een lange dag mee. Daarna pak je de meegeleverde 33watt-oplader om de accu snel op te laden.

Opmerkelijk is dat de Redmi Note 12S géén 5G-internet ondersteunt. 5G is in Nederland nog niet veel sneller dan 4G, maar dat verandert als providers de 3,5GHz-frequentie mogen gebruiken. Met deze Xiaomi-telefoon profiteer je dan niet van sneller mobiel internet. Een ander minpunt van de Redmi Note 12S is het (te) korte updatebeleid van twee Android-upgrades en twee jaar beveiligingsupdates.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-Ldwlw_7vTwi6rQMEaWZ4fg

Pluspunten

  • Veel aansluitingen

  • Goed scherm

  • Veel geheugen

Minpunten

  • Geen 5G

  • Te kort updatebeleid

0

Powered by

logo

Resultaten

In onderstaande afbeelding vind je de testresultaten van de geteste smartphones.

Getest: 10 gedegen smartphones voor minder dan 400 euro-Hz6p-DYmRQOWgcrMmnk3xw

Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Conclusie

In deze test hebben we tien betaalbare smartphones met elkaar vergeleken. Omdat de specificaties en de prijzen van de toestellen uiteenlopen, zijn de beoordelingen niet een-op-een met elkaar te vergelijken. Wat uit de test duidelijk wordt is dat een goedkopere smartphone een goede keuze kan zijn, maar dat je altijd compromissen moet sluiten. Het ene toestel doet dat op technisch vlak, bijvoorbeeld door ondersteuning voor wifi 6 en 5G-internet weg te laten. Een andere smartphone wordt beperkt door een langzame processor en een derde is technisch helemaal in orde maar kampt met een tegenvallend updatebeleid.

De smartphone die er naar onze mening uitspringt, is de Samsung Galaxy A54. Die heeft een compleet ontwerp, goede specificaties en krijgt vijf jaar updates. Het toestel krijgt daarom het predicaat Best getest. Als je minder wilt uitgeven, gaat onze voorkeur uit naar de Motorola Moto G54. Die heeft weliswaar een korter updatebeleid, maar is technisch erg goed uitgerust en kost nog geen tweehonderd euro. Reden genoeg voor het predicaat Redactietip.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten